lamotek.pl

Gravlax z tartymi buraczkami • przepis • składniki • przygotowanie

Gravlax, czyli łosoś peklowany w soli i cukrze, a także… buraczkach! To wyjątkowe połączenie, które zachwyci niejedno podniebienie.

Gravlax z tartymi buraczkami

Gravlax, czyli łosoś peklowany w soli i cukrze, a także… buraczkach! To wyjątkowe połączenie, które zachwyci niejedno podniebienie.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy

Składniki

filet z łososia ze skórą - 1000 g
sól morska - 1 szkl
cukier trzcinowy - 1 szkl
sól himalajska - 40 g
pieprz czarny - 2 łyżki
burak - 2 szt.
imbir świeży - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Z ryby usuwamy skórę i ości. W misce dokładnie mieszamy sól, pieprz, cukier, starte na tarce o grubych oczkach buraki i starty na tarce o drobnych oczkach imbir.
2.PEKLUJEMY ŁOSOSIA:
Mniej więcej ⅓ mieszanki przypraw i buraczków umieszczamy na dnie naczynia. Następnie przekładamy łososia i zasypujemy go pozostałą częścią składników, aby był całkowicie przykryty. Tak przygotowanego łososia przykrywamy folią spożywczą i dociążamy z góry puszkami lub butelkami – wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 dni.
3.PODAJEMY GRAVLAX:
Łososia wyjmujemy z naczynia, zdejmujemy buraki z przyprawami. Rybę delikatnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i kroimy w cienkie paski.
Gravlax z tartymi buraczkami

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Z ryby usuwamy skórę i ości. W misce dokładnie mieszamy sól, pieprz, cukier, starte na tarce o grubych oczkach buraki i starty na tarce o drobnych oczkach imbir.

2

PEKLUJEMY ŁOSOSIA

Mniej więcej ⅓ mieszanki przypraw i buraczków umieszczamy na dnie naczynia. Następnie przekładamy łososia i zasypujemy go pozostałą częścią składników, aby był całkowicie przykryty. Tak przygotowanego łososia przykrywamy folią spożywczą i dociążamy z góry puszkami lub butelkami – wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 dni.

3

PODAJEMY GRAVLAX

Łososia wyjmujemy z naczynia, zdejmujemy buraki z przyprawami. Rybę delikatnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i kroimy w cienkie paski.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2806 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

140,3 kcal

🥑

Tłuszcz

6,6 g

🌾

Węglowodany

9,6 g

🥬

Błonnik

10,9 g

💪

Białko

10,9 g

Podobne przepisy