lamotek.pl

Tort kanapkowy z pastą jajeczną • przepis • składniki • przygotowanie

Świetny pomysł na śniadanie – tort kanapkowy z pastą jajeczną i łososiową z dodatkiem rzeżuchy i szczypiorku. Wygląda efektownie, a smakuje jeszcze lepiej!

Tort kanapkowy z pastą jajeczną

Świetny pomysł na śniadanie – tort kanapkowy z pastą jajeczną i łososiową z dodatkiem rzeżuchy i szczypiorku. Wygląda efektownie, a smakuje jeszcze lepiej!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 6 szt.
musztarda - 1 łyżeczka
cytryna - 0,5 szt.
kapar - 12 g
kolendra świeża - 11 g
świeży koperek - 6 g
łosoś wędzony - 100 g
majonez - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
chleb tostowy - 320 g
pomidorki koktajlowe - 4 szt.
rzeżucha - 10 g
rzodkiewka - 4 szt.
serek śmietankowy - 3 łyżki
szczypior cebuli - 24 g
ogórek - 0,25 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ JAJECZNĄ:
Jajka kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Szczypiorek drobno siekamy. Dodajemy rzeżuchę. Do miski dajemy musztardę, majonez, serek śmietankowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ ŁOSOSIOWĄ:
Łososia wędzonego kroimy w drobną kostkę. Kolendrę i koperek drobno siekamy. Razem z łososiem wrzucamy do miski. Doprawiamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Dodajemy majonez, serek śmietankowy. Dorzucamy kapary. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
3.SKŁADAMY TORT:
Chleb tostowy obkrawamy ze skórki. Na paterze 4 kromki chleba układamy w kwadrat. Smarujemy je grubą warstwą pasty jajecznej. Układamy kolejne 4 kromki chleba i smarujemy grubą warstwą pasty łososiowej. Powtarzamy czynności – nakładamy pastę jajeczną i łososiową.
4.DEKORUJEMY TORT KANAPKOWY:
W miseczce łączymy serek śmietankowy, sól, pieprz, sok wyciśnięty z połowy cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Torcik smarujemy z wierzchu i po bokach. Wierzch dekorujemy rzeżuchą, pomidorkami koktajlowymi poprzekrawanymi na pół, rzodkiewkami pokrojonymi na cząstki i zielonym ogórkiem pokrojonym w słupki. Posiekanym szczypiorkiem obkładamy boki tortu.
Tort kanapkowy z pastą jajeczną

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ JAJECZNĄ

Jajka kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Szczypiorek drobno siekamy. Dodajemy rzeżuchę. Do miski dajemy musztardę, majonez, serek śmietankowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ ŁOSOSIOWĄ

Łososia wędzonego kroimy w drobną kostkę. Kolendrę i koperek drobno siekamy. Razem z łososiem wrzucamy do miski. Doprawiamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Dodajemy majonez, serek śmietankowy. Dorzucamy kapary. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

3

SKŁADAMY TORT

Chleb tostowy obkrawamy ze skórki. Na paterze 4 kromki chleba układamy w kwadrat. Smarujemy je grubą warstwą pasty jajecznej. Układamy kolejne 4 kromki chleba i smarujemy grubą warstwą pasty łososiowej. Powtarzamy czynności – nakładamy pastę jajeczną i łososiową.

4

DEKORUJEMY TORT KANAPKOWY

W miseczce łączymy serek śmietankowy, sól, pieprz, sok wyciśnięty z połowy cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Torcik smarujemy z wierzchu i po bokach. Wierzch dekorujemy rzeżuchą, pomidorkami koktajlowymi poprzekrawanymi na pół, rzodkiewkami pokrojonymi na cząstki i zielonym ogórkiem pokrojonym w słupki. Posiekanym szczypiorkiem obkładamy boki tortu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2970,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

495,0 kcal

🥑

Tłuszcz

30,1 g

🌾

Węglowodany

36,2 g

🥬

Błonnik

20,8 g

💪

Białko

20,8 g

Podobne przepisy