lamotek.pl

Mleko gdańskie • przepis • składniki • przygotowanie

Lubisz desery z tradycjami? Wypróbuj przepis na puszyste mleko gdańskie, które trafiło do najstarszej polskiej książki kucharskiej! Duet migdałów i śmietanki to połączenie, któremu nie sposób się oprzeć.

Mleko gdańskie

Lubisz desery z tradycjami? Wypróbuj przepis na puszyste mleko gdańskie, które trafiło do najstarszej polskiej książki kucharskiej! Duet migdałów i śmietanki to połączenie, któremu nie sposób się oprzeć.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 3 łyżeczki
mięta świeża - 2 g
migdały blanszowane - 35 g
migdały płatki - 50 g
śmietana 30% - 300 ml

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY MIGDAŁY:
Całe migdały i płatki migdałów przesypujemy osobno na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całe migdały pieczemy ok. 5 minut,  zdejmujemy z blachy i przekładamy do moździerza. Płatki migdałów rozkładamy na całej powierzchni blachy i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy, aż się zarumienią. Odstawiamy do wystudzenia.
2.UCIERAMY MIGDAŁY W MOŹDZIERZU:
Do podpieczonych, całych migdałów dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Całość dokładnie, długo i energicznie ucieramy na gładką, jednolitą i wilgotną pastę. W trakcie ucierania dodajemy stopniowo resztę cukru.
3.UBIJAMY ŚMIETANKĘ I DODAJEMY MIGDAŁY:
Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy w naczyniu robota, zaczynając od wolnych obrotów. Gdy śmietanka zacznie się robić lekko stabilna, stopniowo dodajemy migdały utarte z cukrem, cały czas ubijając śmietankę na wolnych obrotach.
4.PODAJEMY DESER:
Masę śmietanowo-migdałową przekładamy do rękawa cukierniczego, końcówkę rękawa odcinamy, a następnie szprycujemy masę do pucharków.
Mleko gdańskie

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY MIGDAŁY

Całe migdały i płatki migdałów przesypujemy osobno na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całe migdały pieczemy ok. 5 minut,  zdejmujemy z blachy i przekładamy do moździerza. Płatki migdałów rozkładamy na całej powierzchni blachy i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy, aż się zarumienią. Odstawiamy do wystudzenia.

2

UCIERAMY MIGDAŁY W MOŹDZIERZU

Do podpieczonych, całych migdałów dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Całość dokładnie, długo i energicznie ucieramy na gładką, jednolitą i wilgotną pastę. W trakcie ucierania dodajemy stopniowo resztę cukru.

3

UBIJAMY ŚMIETANKĘ I DODAJEMY MIGDAŁY

Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy w naczyniu robota, zaczynając od wolnych obrotów. Gdy śmietanka zacznie się robić lekko stabilna, stopniowo dodajemy migdały utarte z cukrem, cały czas ubijając śmietankę na wolnych obrotach.

4

PODAJEMY DESER

Masę śmietanowo-migdałową przekładamy do rękawa cukierniczego, końcówkę rękawa odcinamy, a następnie szprycujemy masę do pucharków.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1039,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

259,8 kcal

🥑

Tłuszcz

22,7 g

🌾

Węglowodany

12,6 g

🥬

Błonnik

3,3 g

💪

Białko

3,3 g

Podobne przepisy

Mleko gdańskie - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl