Mini burgery • przepis • składniki • przygotowanie
Mini burgery to sposób na pyszną przekąskę, która może stać się główną gwiazdą przyjęcia lub rodzinnego obiadu! Ich mały rozmiar sprawia, że są idealne do podawania jako finger food, ale równie dobrze sprawdzą się jako danie główne. Różnorodność składników, jakie można wykorzystać do przyrządzenia małych burgerów, pozwala stworzyć naprawdę interesujące i smaczne połączenia.

Czas przygotowania
155 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Do miseczki wkrusz drożdże, a następnie zalej je letnim mlekiem (ok. 60 ml). Po chwili dodaj także cukier oraz łyżeczkę mąki. Całość zamieszaj, a następnie odstaw na bok do wyrośnięcia.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do dużej miski dodaj mąkę, jajko, pozostałe mleko, sól oraz masło. Po chwili dodaj także drożdże i całość dokładnie wymieszaj. A potem zacznij je zagniatać.
ZAGNIATAMY CIASTO
Przenieś delikatnie zagniecione ciasto na blat podsypany mąką (wystarczy łyżka mąki). Ciasto wyrabiaj do momentu, w którym stanie się sprężyste i przestanie być klejące. Powinno to zająć maksymalnie 5 minut. Przenieś je z powrotem do miski, a potem przykryj je czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
FORMUJEMY BUŁECZKI
Podziel gotowe ciasto na 8 części, a następnie uformuj z nich lekko spłaszczone kulki. Każdą bułeczkę posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem. Odstaw je do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
PIECZEMY BUŁECZKI
Mini bułeczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie upiecz w piekarniku. Czas pieczenia powinien wynosić ok. 25 minut.
FORMUJEMY BURGERY
Mięso mielone wymieszaj z solą oraz pieprzem, jajkiem oraz bułką tartą. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę, a następnie dodaj do mięsnej masy. Całość dokładnie wymieszaj, a potem uformuj z niej płaskie kotleciki o średnicy równej średnicy bułek.
SMAŻYMY BURGERY
Każdy mięsny kotlet usmaż na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju do wybranego stopnia wysmażenia. Odłóż na bok i przejdź do przygotowywania reszty składników.
KROIMY SKŁADNIKI
Pomidory umyj, a następnie wraz z ogórkami pokrój w plastry. Sałatę podziel na mniejsze kawałki. Plastry sera przekrój na pół.
WYCIĄGAMY BUŁECZKI Z PIECA
Wyciągnij bułeczki z pieca i pozwól im wystygnąć. Nie wyłączaj piekarnika.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
W małej miseczce wymieszaj ze sobą majonez, jogurt i ketchup. Dodaj wszystkie przyprawy i ponownie wszystko wymieszaj.
SKŁADAMY BURGERY
Każdą wystudzoną bułkę przekrój na pół, a następnie posmaruj ją sosem. Na jednej części ułóż ser, potem kotleta oraz resztę składników. Polej sosem i zamknij bułkę od góry. W każdego burgera wbij patyczek i przełóż na blaszkę do pieczenia i wsuń do pieca na dosłownie 2 minuty, aby ser mógł się roztopić. Tak przygotowane burgery przełóż na talerz i gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2337,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
584,3 kcal
Tłuszcz
28,2 g
Węglowodany
55 g
Błonnik
1,2 g
Białko
26,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”
Wypieki w amerykańskim stylu nie mogą się obyć bez masła orzechowego. Polecamy tort według pomysłu Pawła Małeckiego!

Chicken pot pie — potrawka z kurczaka zapiekana pod kruchym ciastem
Chicken pot pie to danie, które łączy w sobie wszystko, co najlepsze — delikatne mięso z kurczaka, kremowy sos oraz chrupiące, złociste ciasto. Czego chcieć więcej? Nie czekaj i zrób wraz z nami to ulubione danie Amerykanów!

Sos czosnkowy
Dla wielu osób sos czosnkowy jest obowiązkowym dodatkiem do pizzy, zapiekanki czy burgerów. Mieszanka wyrazistego w smaku i aromacie czosnku i jogurtu lub innego dodatku białkowego znana jest od wielu wieków i chętnie używana jako dodatek do dań w kuchni wielu kultur. Poznaj wszystkie możliwe warianty przyrządzenia pysznego, aromatycznego sosu czosnkowego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta z jabłkami i kremem waniliowym
Chrupiące ciasto, karmelizowane jabłka, waniliowy krem, a do tego opalana beza - brzmi pysznie, prawda?

Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
Wilgotny makowiec to jedno z tych ciast, które nieodłącznie kojarzą się ze świętami. Wykorzystanie gotowej masy makowej sprawia, że jego przygotowanie staje się szybkie i proste, a smak pozostaje bogaty i aromatyczny. Nasz przepis pomoże Ci stworzyć idealny, wilgotny makowiec — zrób go wraz z nami!

Pikantna zupa tajska z krewetkami
Lekka, prosta, pikantna, pełna aromatycznych przypraw – taka jest zarówno kuchnia tajska, jak i zupa według przepisu Okrasy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szparagi w cieście twarogowym z trzech składników
Skarby wiosny w niezwykłej odsłonie! Szparagi zapieczone w prostym cieście z trzech składników będą zaskakującą i pyszną przekąską dla wielbicieli sezonowych warzyw.

Mazurek cytrynowy
Mazurek cytrynowy to idealne połączenie kruchego ciasta i orzeźwiającego, delikatnie kwaskowego nadzienia. Daj się porwać jego cytrusowej słodyczy i zrób mazurka według naszego przepisu!

Stefanka — ciasto miodowe z kremem z kaszy manny
Stefanka to wyjątkowe miodowe ciasto podobne do popularnej w Czechach Marlenki. Warstwowe ciasto przełożone aksamitnym kremem z kaszy manny i powidłami, zachwyca swoją prostotą i złożonym smakiem. Poznaj nasz przepis na bajecznie pyszną stefankę!