Makowiec japoński • przepis • składniki • przygotowanie
Japoński makowiec to wyjątkowy wypiek, który łączy w sobie tradycyjne smaki Bożego Narodzenia z orientalnym akcentem. Choć kojarzony jest głównie z okresem świątecznym, ten deser można przygotować także na inne okazje. Delikatne ciasto z aromatycznym nadzieniem makowym — to jest po prostu pyszne! Sprawdźcie, jak zrobić makowiec po japońsku!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MAK
Wsypujemy mielony mak do garnka, a następnie dolewamy do niego mleko. Gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu, mieszając go co kilka minut. Po ugotowaniu odstawiamy go do wystudzenia.
UBIJAMY MASŁO
Do miski dodajemy masło, a następnie wsypujemy do niej cukier puder. Miksujemy wszystko na gładki puch.
DODAJEMY ŻÓŁTKA
Oddzielamy żółtka od białek, a białka wbijamy do kubka. Dodajemy kolejno po jednym żółtku do zmiksowanego masła, cały czas miksując.
DODAJEMY KASZĘ MANNĄ
Do masy dodajemy powoli kaszę manną i dalej miksujemy na niskich obrotach.
DODAJEMY MAK
Dodajemy spęczniały mak do masy i dalej miksujemy.
PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Pozbawiamy je gniazd nasiennych, a potem ścieramy na tarce do miski z masą.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW.
Do miski wsypujemy także proszek do pieczenia oraz dodajemy miód. Mieszamy. Bakalie i orzechy siekamy, a potem także dodajemy do masy z dodatkiem skórki pomarańczowej. Wszystko delikatnie mieszamy ze sobą.
UBIJAMY BIAŁKA
Przelewamy białka do drugiej miski i ubijamy je mikserem na bardzo sztywną pianę.
ŁĄCZYMY BIAŁKA Z MASĄ
Ubite białka delikatnie przekładamy do miski z masą i mieszamy.
PIECZEMY CIASTO
Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 55 minut w trybie grzania góra-dół. Gdy ciasto się upiecze, studzimy je, a potem podważamy boki formy i ostrożnie wyciągamy ciasto na deskę bądź blat wyłożony papierem do pieczenia.
ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ W ŚMIETANCE
Do rondelka wlewamy śmietankę i podgrzewamy ją. Czekoladę drobno siekamy. Gdy śmietanka będzie gorąca, ściągamy ją z kuchenki i dodajemy czekoladę. Mieszamy, aż wszystko się połączy.
POLEWAMY CIASTO POLEWĄ
Wystudzone ciasto polewamy gotową polewą, a potem ozdabiamy - nakładamy polewę na łyżkę i wąskim strumieniem wlewamy na ciasto, przesuwając łyżkę do przodu i do tyłu. W ten sposób utworzymy na cieście ładny wzorek. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. godzinę, aby polewa szybciej stężała.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5741,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1148,3 kcal
Tłuszcz
72,8 g
Węglowodany
100,5 g
Błonnik
17,7 g
Białko
26,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bułeczki bao z szarpaną kaczką
Puszyste ciasto bułeczek bao zamknie w sobie moc azjatyckich smaków! Przygotuj je na parze, wypełnij szarpaną kaczką i orientalnym sosem!

Zupa krem z dyni i grochu
Wyjątkowa i sycąca zupa krem z dyni i grochu. Dzięki dodatkowi marchewki, ostrej papryki i imbiru z pewnością zaskoczy swoim lekko orientalnym smakiem. Sprawdź, jak łatwo ją przygotować!

Sałatka z chrupiącym ryżem i łososiem
Pełna smaku i białka pyszna sałatka z chrupiącym ryżem, łososiem i fasolką edamame. To idealny pomysł na lunch do pracy lub kolację, które przygotujesz w swoim airfryerze.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak z chili
Kurczak w wersji na ostrrro! Idealny na rodzinny obiad lub przyjęcie, najlepiej smakuje w towarzystwie ryżu i warzyw.

Uszka z kapustą i grzybami
Uszka z kapustą i grzybami to wyśmienite danie, które zwykle podaje się wraz z wigilijnym barszczem. Delikatne, ręcznie lepione pierożki wypełnione aromatycznym farszem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Spróbuj przyrządzić je wraz z nami!

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
Bardzo sycąca, klasyczna węgierska zupa. W tym przepisie wzbogacono ją orzeźwiającym smakiem skórki cytrynowej.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szaszłyki z krewetek po azjatycku
Orientalne klopsiki z krewetek podane z soczystym grejpfrutem z dodatkiem imbiru i sosu sojowego. Warto spróbować!

Bezglutenowa tarta migdałowa
Proste ciasto bezglutenowe dla fanów kuchni w stylu hiszpańskim? Tarta migdałowa, zwana ciastem pielgrzyma, na pewno sprawdzi się w tej roli. Upiecz ją według przepisu Pawła.

Biszkopt z galaretką pomarańczową
Biszkoptowe ciasto z pomarańczową galaretką i polewą czekoladową – musisz je przygotować i poznać ten orzeźwiający smak!