lamotek.pl

Makaron tagliolini z kalafiorem i goździkami • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyczne makaronowe wstążki z oryginalnym warzywnym sosem. Goździki dodają tej potrawie niepowtarzalnego smaku.

Makaron tagliolini z kalafiorem i goździkami

Klasyczne makaronowe wstążki z oryginalnym warzywnym sosem. Goździki dodają tej potrawie niepowtarzalnego smaku.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 2550 ml
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
goździki - 4 szt.
kalafior - 500 g
oliwa z oliwek - 50 ml
sól - 1 szczypta
grana padano - 100 g
pomidory krojone z puszki - 400 g
Tagliolini - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE W GARNKU:
o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek.
2.WRZUCAMY POKROJONĄ W:
piórka cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli.
3.DODAJEMY POKROJONE POMIDORY:
z puszki i całość gotujemy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
4.DO SOSU DODAJEMY:
bulion, goździki oraz podzielone na niewielkie części różyczki kalafiora.
5.PRZYPRAWIAMY DO SMAKU:
solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia.
6.NASTĘPNIE ZMNIEJSZAMY OGIEŃ,:
przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy około 30-40 minut, aż kalafior zmięknie.
7.GDY SOS BĘDZIE:
już gotowy, osobno w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy makaron i gotujemy, aż będzie al dente.
8.Z SOSU WYJMUJEMY:
goździki.
9.MAKARON ODCEDZAMY, PRZEKŁADAMY:
do garnka z sosem i całość trzymamy na ogniu jeszcze przez minutę.
10.NA KOŃCU DODAJEMY:
starty drobno ser, mieszamy i natychmiast nakładamy na talerze.
Makaron tagliolini z kalafiorem i goździkami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE W GARNKU

o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek.

2

WRZUCAMY POKROJONĄ W

piórka cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli.

3

DODAJEMY POKROJONE POMIDORY

z puszki i całość gotujemy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

4

DO SOSU DODAJEMY

bulion, goździki oraz podzielone na niewielkie części różyczki kalafiora.

5

PRZYPRAWIAMY DO SMAKU

solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia.

6

NASTĘPNIE ZMNIEJSZAMY OGIEŃ,

przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy około 30-40 minut, aż kalafior zmięknie.

7

GDY SOS BĘDZIE

już gotowy, osobno w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy makaron i gotujemy, aż będzie al dente.

8

Z SOSU WYJMUJEMY

goździki.

9

MAKARON ODCEDZAMY, PRZEKŁADAMY

do garnka z sosem i całość trzymamy na ogniu jeszcze przez minutę.

10

NA KOŃCU DODAJEMY

starty drobno ser, mieszamy i natychmiast nakładamy na talerze.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3063,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

510,6 kcal

🥑

Tłuszcz

13,7 g

🌾

Węglowodany

75,5 g

🥬

Błonnik

23,1 g

💪

Białko

23,1 g

Podobne przepisy