lamotek.pl

Łosoś w kremowym sosie czosnkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Smażony łosoś podany z kremowym aromatycznym sosem czosnkowym z dodatkiem parmezanu – gwarantujemy, że ten szybki i łatwy sposób na łososia zagości na stałe w Twoim menu!

Łosoś w kremowym sosie czosnkowym

Smażony łosoś podany z kremowym aromatycznym sosem czosnkowym z dodatkiem parmezanu – gwarantujemy, że ten szybki i łatwy sposób na łososia zagości na stałe w Twoim menu!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

oliwa z oliwek - 1 łyżka
łosoś atlantycki, filet ze skórą - 4 szt.
sól - 2 szczypty
pieprz czarny - 2 szczypty
masło - 50 g
ząbek czosnku - 6 szt.
bulion drobiowy - 120 ml
śmietanka kremówka 30% - 300 ml
parmezan - 0,5 szkl
natka pietruszki - 2 łyżki
cytryna - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY ŁOSOSIA:
Filety doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Filety wykładamy na patelnię skórą do dołu i smażymy przez 5 minut z każdej strony. Rybę ściągamy z patelni i odstawiamy na bok.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Na tej samej patelni roztapiamy masło. Dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy około 30 sekund. Dodajemy bulion i gotujemy przez około 10 minut. Dodajemy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy starty parmezan i gotujemy sos na małym ogniu przez minutę, aż ser się roztopi, a sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
3.PODAJEMY RYBĘ:
Łososia wkładamy do sosu, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy.
Łosoś w kremowym sosie czosnkowym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY ŁOSOSIA

Filety doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Filety wykładamy na patelnię skórą do dołu i smażymy przez 5 minut z każdej strony. Rybę ściągamy z patelni i odstawiamy na bok.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na tej samej patelni roztapiamy masło. Dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy około 30 sekund. Dodajemy bulion i gotujemy przez około 10 minut. Dodajemy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy starty parmezan i gotujemy sos na małym ogniu przez minutę, aż ser się roztopi, a sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

3

PODAJEMY RYBĘ

Łososia wkładamy do sosu, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2544,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

636,1 kcal

🥑

Tłuszcz

50,4 g

🌾

Węglowodany

9,3 g

🥬

Błonnik

1,3 g

💪

Białko

38,1 g

Podobne przepisy

Łosoś w kremowym sosie czosnkowym - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl