Letnia sałatka szparagowa • przepis • składniki • przygotowanie
Garden party w gronie znajomych? Warto przekąsić coś lekkiego: szparagi skropione sosem winegret, z pomidorami i bagietką!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SZPARAGI MYJEMY.
BIAŁE SZPARAGI OBIERAMY
całe, zielone na jednej trzeciej długości, zdrewniałe końce usuwamy.
BIAŁE SZPARAGI GOTUJEMY
we wrzącej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli i cukru przez 15 minut, zielone dodajemy na ostatnie 8 minut.
POMIDORY KOKTAJLOWE MYJEMY
i kroimy w ćwiartki.
KOŃCÓWKI KOPERKU OBRYWAMY,
drobno siekamy.
MIESZAMY Z OLEJEM,
1 łyżką wody, pieprzem, 1/2 łyżeczki soli i pozostałym cukrem.
BAGIETKI PIECZEMY W
rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 8-10 minut.
SZPARAGI WYJMUJEMY, PRZELEWAMY
zimną wodą i osączamy.
UKŁADAMY NA TALERZU,
posypujemy ćwiartkami pomidorów, skrapiamy sosem winegret.
PODAJEMY Z
bagietkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2180,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
545,1 kcal
Tłuszcz
15,4 g
Węglowodany
86,2 g
Błonnik
17 g
Białko
17 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Morele z aksamitnym serkiem i pistacjami
Szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska nie tylko dla fanów suszonych owoców, ale również dla prawdziwych łasuchów.

Blondie z nerkowcami i białą czekoladą
Lekko wilgotne, bardzo słodkie i pełne orzechów – jasne, że to blondie! Upiecz jasną wersję znanego wszystkim brownie dzięki prostemu przepisowi Pawła!

Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
Sezon na ogórki, to najlepszy czas by przygotować kiszonki! Wypróbuj przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Klopsiki z kurczaka z czerwoną kapustą
Lekki i pyszny obiad, pieczony na jednej blasze. Klopsiki z piersi z kurczaka plus ćwiartka czerwonej kapusty to prawdziwy hit na lato!

Stek z polędwicy wołowej z chimichurri
Pomysł na sycący mięsny obiad prosto z grilla – połączenie kuszącej polędwicy wołowej z aromatyczną mieszanką ziół.

Sałatka z homara z arbuzem
Orzeźwiająca sałatka, którą można podać podczas letniego spotkania z przyjaciółmi.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczony kalafior — podstawowy przepis
Pieczony kalafior to prosty, a zarazem wyjątkowy sposób przygotowania tego warzywa, który pozwala na zachowanie jego naturalnych właściwości i smaku. Wersja podstawowa tego dania, choć skromna w składnikach, zachwyca swoją prostotą i wyrazistym smakiem. Świetnie nadaje się jako podstawa do innych dań! Jak zrobić aromatycznego, pieczonego kalafiora? Spróbuj naszego przepisu!

Konfitura z pomidorów z curry
Nietypowe połączenie pomidorów i curry w doskonałej konfiturze!

Domowy izotonik
Domowy napój izotoniczny, bez zbędnych dodatków, za to umożliwiający uzupełnienie płynów w upalny dzień lub podczas wysiłku fizycznego. Sprawdź, jak prosto go przygotować!