lamotek.pl

Leniwe pierogi • przepis • składniki • przygotowanie

Łatwy przepis na pyszne kluski leniwe z okrasą orzechową! Sprawdź przepis Pawła Małeckiego na słodkie kopytka!

Leniwe pierogi

Łatwy przepis na pyszne kluski leniwe z okrasą orzechową! Sprawdź przepis Pawła Małeckiego na słodkie kopytka!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 1 łyżeczka
jajko - 2 szt.
mąka pszenna - 120 g
sól - 2 szczypty
twaróg bez laktozy - 250 g
bułka tarta - 2 łyżki
masło bez laktozy - 100 g
orzech laskowy - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO:
Do miski wrzucamy twaróg i rozdrabniamy go widelcem. Białka oddzielamy od żółtek (białka wykorzystujemy do przygotowania innego dania lub mrozimy). Dodajemy żółtka i rozcieramy całość. Dosypujemy cukier puder i sól. Wyrabiamy. Dodajemy mąkę. W razie potrzeby dosypujemy jej więcej. Ciasto zagniatamy, wykładamy na blat oprószony mąką, dzielimy na 3 części. Formujemy wałeczki, spłaszczamy z wierzchu i kroimy pod kątem na kawałki.
2.GOTUJEMY KOPYTKA:
Pierogi gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie. Gotujemy 4-7 minut do momentu wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową.
3.PRZYGOTOWUJEMY ORZECHOWĄ OKRASĘ:
Masło roztapiamy na patelni na małym ogniu. Dodajemy cukier, przez chwilę karmelizujemy w maśle. Dosypujemy bułkę tartą i mielone orzechy. Podsmażamy na złoty kolor.
Leniwe pierogi

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO

Do miski wrzucamy twaróg i rozdrabniamy go widelcem. Białka oddzielamy od żółtek (białka wykorzystujemy do przygotowania innego dania lub mrozimy). Dodajemy żółtka i rozcieramy całość. Dosypujemy cukier puder i sól. Wyrabiamy. Dodajemy mąkę. W razie potrzeby dosypujemy jej więcej. Ciasto zagniatamy, wykładamy na blat oprószony mąką, dzielimy na 3 części. Formujemy wałeczki, spłaszczamy z wierzchu i kroimy pod kątem na kawałki.

2

GOTUJEMY KOPYTKA

Pierogi gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie. Gotujemy 4-7 minut do momentu wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową.

3

PRZYGOTOWUJEMY ORZECHOWĄ OKRASĘ

Masło roztapiamy na patelni na małym ogniu. Dodajemy cukier, przez chwilę karmelizujemy w maśle. Dosypujemy bułkę tartą i mielone orzechy. Podsmażamy na złoty kolor.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1489,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

744,7 kcal

🥑

Tłuszcz

61,5 g

🌾

Węglowodany

69,4 g

🥬

Błonnik

21,0 g

💪

Białko

21,0 g

Podobne przepisy