lamotek.pl

Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie

Lekka, smaczna i szybka lasagna to świetny pomysł na obiad.

Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Lekka, smaczna i szybka lasagna to świetny pomysł na obiad.

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
liść laurowy - 1 szt.
mięso mielone wieprzowe - 500 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pomidory krojone z puszki - 800 g
zioła prowansalskie - 1 łyżka
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
masło - 30 g
mąka pszenna typ 450 - 50 g
mleko 3,2% - 250 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
makaron lazania - 9 szt.
mozzarella - 3 szt.
pomidor suszony - 290 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ TRZEPACZKĘ DREWNIANĄ:
łyżkę naczynie żaroodporne rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) Sos boloński Cebulę obieramy i kroimy w drobne kosteczki.
2.W GARNKU ROZGRZEWAMY:
1 łyżkę oliwy z oliwek i smażymy wcześniej pokrojoną cebulę do momentu, aż się zeszkli. CAŁY CZAS: mieszamy.
3.DO ZESZKLONEJ CEBULI:
dodajemy mięso mielone, smażymy, cały czas mieszając widelcem.
4.DO GARNKA DODAJEMY:
najpierw sok z pomidorów pelati.
5.POZOSTAŁE W PUSZCZE:
pomidory delikatnie rozgniatamy widelcem i również wrzucamy do garnka, następnie wrzucamy liść laurowy, łyżkę ziół prowansalskich i pieprz.
6.CAŁOŚĆ CZĘSTO MIESZAMY:
drewnianą łyżką, rozdrabniając pomidory.
7.PODGRZEWAMY PRZEZ MNIEJ:
więcej 5 minut.
8.SOS BOLOŃSKI ZDEJMUJEMY:
z ognia, doprawiamy solą.
9.SOS BESZAMELOWY W:
czystym garnku podgrzewamy 250 ml mleka.
10.W KOLEJNYM GARNKU:
roztapiamy 30 g masła.
11.DO ROZTOPIONEGO MASŁA:
dodajemy 50 g mąki pszennej.
12.CAŁOŚĆ PODGRZEWAMY PRZEZ:
mniej więcej 2 minuty, cały czas mieszając.
13.DO MASŁA I:
mąki dodajemy gorące mleko.
14.ZA POMOCĄ TRZEPACZKI:
mieszamy całość (w sosie nie może być grudek).
15.GARNEK ZDEJMUJEMY Z:
ognia, dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz. MIESZAMY.
16.JEŚLI SOS BESZAMELOWY:
jest zbyt gęsty, dodajemy do niego jeszcze odrobinę mleka.
17.LASAGNE SUSZONE POMIDORY:
kroimy w paski, mozzarellę na plasterki.
18.SOS BOLOŃSKI, LASAGNE,:
sos beszamelowy dzielimy na 3 równe części, natomiast suszone pomidory i ser mozzarella na 2 części.
19.NA DNO NACZYNIA:
żaroodpornego wykładamy pierwszą warstwę sosu bolońskiego, 3 płaty lasagne, następnie za pomocą szpatułki wykładamy warstwę sosu beszamelowego, część suszonych pomidorów, warstwę mozzarelli, ponownie sos boloński, 3 płaty lasagne, sos beszamelowy i suszone pomidory, ponownie sos boloński, 3 płaty lasagne i sos beszamelowy.
20.NA SAMEJ GÓRZE:
układamy plasterki mozzarelli.
21.CAŁOŚĆ WKŁADAMY DO:
piekarnika rozgrzanego do 180 C, na środkową kratkę, na mniej więcej 25 minut (sprawdzamy po 20 minutach).
Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania

55 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ TRZEPACZKĘ DREWNIANĄ

łyżkę naczynie żaroodporne rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) Sos boloński Cebulę obieramy i kroimy w drobne kosteczki.

2

W GARNKU ROZGRZEWAMY

1 łyżkę oliwy z oliwek i smażymy wcześniej pokrojoną cebulę do momentu, aż się zeszkli. CAŁY CZAS: mieszamy.

3

DO ZESZKLONEJ CEBULI

dodajemy mięso mielone, smażymy, cały czas mieszając widelcem.

4

DO GARNKA DODAJEMY

najpierw sok z pomidorów pelati.

5

POZOSTAŁE W PUSZCZE

pomidory delikatnie rozgniatamy widelcem i również wrzucamy do garnka, następnie wrzucamy liść laurowy, łyżkę ziół prowansalskich i pieprz.

6

CAŁOŚĆ CZĘSTO MIESZAMY

drewnianą łyżką, rozdrabniając pomidory.

7

PODGRZEWAMY PRZEZ MNIEJ

więcej 5 minut.

8

SOS BOLOŃSKI ZDEJMUJEMY

z ognia, doprawiamy solą.

9

SOS BESZAMELOWY W

czystym garnku podgrzewamy 250 ml mleka.

10

W KOLEJNYM GARNKU

roztapiamy 30 g masła.

11

DO ROZTOPIONEGO MASŁA

dodajemy 50 g mąki pszennej.

12

CAŁOŚĆ PODGRZEWAMY PRZEZ

mniej więcej 2 minuty, cały czas mieszając.

13

DO MASŁA I

mąki dodajemy gorące mleko.

14

ZA POMOCĄ TRZEPACZKI

mieszamy całość (w sosie nie może być grudek).

15

GARNEK ZDEJMUJEMY Z

ognia, dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz. MIESZAMY.

16

JEŚLI SOS BESZAMELOWY

jest zbyt gęsty, dodajemy do niego jeszcze odrobinę mleka.

17

LASAGNE SUSZONE POMIDORY

kroimy w paski, mozzarellę na plasterki.

18

SOS BOLOŃSKI, LASAGNE,

sos beszamelowy dzielimy na 3 równe części, natomiast suszone pomidory i ser mozzarella na 2 części.

19

NA DNO NACZYNIA

żaroodpornego wykładamy pierwszą warstwę sosu bolońskiego, 3 płaty lasagne, następnie za pomocą szpatułki wykładamy warstwę sosu beszamelowego, część suszonych pomidorów, warstwę mozzarelli, ponownie sos boloński, 3 płaty lasagne, sos beszamelowy i suszone pomidory, ponownie sos boloński, 3 płaty lasagne i sos beszamelowy.

20

NA SAMEJ GÓRZE

układamy plasterki mozzarelli.

21

CAŁOŚĆ WKŁADAMY DO

piekarnika rozgrzanego do 180 C, na środkową kratkę, na mniej więcej 25 minut (sprawdzamy po 20 minutach).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4411,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1102,8 kcal

🥑

Tłuszcz

53,1 g

🌾

Węglowodany

101,7 g

🥬

Błonnik

66,3 g

💪

Białko

66,3 g

Podobne przepisy

Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl