lamotek.pl

Babka na parze • przepis • składniki • przygotowanie

Idealny pomysł na wilgotną, czekoladowo-waniliową babkę na Wielkanoc, którą przygotujesz… na parze! W dodatku dzięki termorobotowi MC Smart zajmie Ci to niezwykle mało czasu i nie będzie wymagać brudzenia wielu naczyń.

Babka na parze

Idealny pomysł na wilgotną, czekoladowo-waniliową babkę na Wielkanoc, którą przygotujesz… na parze! W dodatku dzięki termorobotowi MC Smart zajmie Ci to niezwykle mało czasu i nie będzie wymagać brudzenia wielu naczyń.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 150 g
jajko - 4 szt.
ekstrakt waniliowy - 0,5 łyżeczki
masło - 180 g
mąka pszenna - 250 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
kakao - 20 g
kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka
dekoracje cukrowe - 8 szt.
mleko - 100 ml
czekolada deserowa 60% kakao - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZDRABNIAMY CUKIER:
Do pojemnika miksującego dodajemy cukier trzcinowy, wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 9.
2.UBIJAMY JAJKA Z CUKREM:
Do rozdrobnionego cukru dodajemy jajka, nakładamy nasadkę do mieszania (tzw. motylka) i wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / temperatura 37°C / obroty 3.
3.DODAJEMY MLEKO I MASŁO:
Po pierwszym ubiciu jajek ponownie wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / obroty 4. Zdejmujemy miarkę i w trakcie ubijania jajek dolewamy mleko, ekstrakt waniliowy i dodajemy w małych kawałkach miękkie masło.
4.MIESZAMY CIASTO:
Z pojemnika miksującego usuwamy nasadkę do mieszania i wsypujemy do niego przesiane przez sitko o drobnych oczkach mąkę i proszek do pieczenia. Następnie wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 3. Połowę tak przygotowanego ciasta przekładamy do silikonowej formy.
5.DODAJEMY KAWĘ I KAKAO:
Do pozostałej masy dodajemy kawę i kakao. Wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 3. Czekoladowe ciasto także przekładamy do formy, na jasne ciasto. Myjemy pojemnik miksujący.
6.PARUJEMY BABKĘ:
Do pojemnika miksującego wlewamy 1 l wody. Ciasto w formie delikatnie nakłuwamy i mieszamy widelcem, aby stworzyły się fale. Następnie foremkę nakrywamy folią spożywczą. Umieszczamy ją w nasadce do gotowania na parze i parujemy, używając programugotowanie na parze / czas 60 minut. Gotową babkę wyjmujemy z formy, obracamy i studzimy.
7.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ:
Po uparowaniu babki zdejmujemy z pojemnika miksującego nasadkę do gotowania na parze i wylewamy wodę. Do pojemnika dodajemy połamaną czekoladę i rozdrabniamy ją, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / obroty 7. Następnie zbieramy czekoladę ze ścianek naczynia i dolewamy mleko. Wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 3 minuty / temperatura 50°C / obroty 2.
8.PODAJEMY BABKĘ:
Wystudzoną babkę oblewamy polewą i dekorujemy wybranymi ozdobami cukrowymi.
Babka na parze

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZDRABNIAMY CUKIER

Do pojemnika miksującego dodajemy cukier trzcinowy, wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 9.

2

UBIJAMY JAJKA Z CUKREM

Do rozdrobnionego cukru dodajemy jajka, nakładamy nasadkę do mieszania (tzw. motylka) i wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / temperatura 37°C / obroty 3.

3

DODAJEMY MLEKO I MASŁO

Po pierwszym ubiciu jajek ponownie wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / obroty 4. Zdejmujemy miarkę i w trakcie ubijania jajek dolewamy mleko, ekstrakt waniliowy i dodajemy w małych kawałkach miękkie masło.

4

MIESZAMY CIASTO

Z pojemnika miksującego usuwamy nasadkę do mieszania i wsypujemy do niego przesiane przez sitko o drobnych oczkach mąkę i proszek do pieczenia. Następnie wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 3. Połowę tak przygotowanego ciasta przekładamy do silikonowej formy.

5

DODAJEMY KAWĘ I KAKAO

Do pozostałej masy dodajemy kawę i kakao. Wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 3. Czekoladowe ciasto także przekładamy do formy, na jasne ciasto. Myjemy pojemnik miksujący.

6

PARUJEMY BABKĘ

Do pojemnika miksującego wlewamy 1 l wody. Ciasto w formie delikatnie nakłuwamy i mieszamy widelcem, aby stworzyły się fale. Następnie foremkę nakrywamy folią spożywczą. Umieszczamy ją w nasadce do gotowania na parze i parujemy, używając programugotowanie na parze / czas 60 minut. Gotową babkę wyjmujemy z formy, obracamy i studzimy.

7

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ

Po uparowaniu babki zdejmujemy z pojemnika miksującego nasadkę do gotowania na parze i wylewamy wodę. Do pojemnika dodajemy połamaną czekoladę i rozdrabniamy ją, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / obroty 7. Następnie zbieramy czekoladę ze ścianek naczynia i dolewamy mleko. Wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 3 minuty / temperatura 50°C / obroty 2.

8

PODAJEMY BABKĘ

Wystudzoną babkę oblewamy polewą i dekorujemy wybranymi ozdobami cukrowymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4277,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

356,4 kcal

🥑

Tłuszcz

19,2 g

🌾

Węglowodany

38,3 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

6,6 g

Podobne przepisy