lamotek.pl

Pieczone skrzydełka w pikantnym sosie klonowym • przepis • składniki • przygotowanie

Kwintesencja kuchni w stylu amerykańskim - pieczone skrzydełka w doskonałym słodko-ostrym sosie.

Pieczone skrzydełka w pikantnym sosie klonowym

Kwintesencja kuchni w stylu amerykańskim - pieczone skrzydełka w doskonałym słodko-ostrym sosie.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
goździki - 4 szt.
limonka - 2 szt.
imbir mielony - 1 łyżeczka
olej - 2 łyżki
pieprz cayenne, ziarnisty - 0,5 łyżeczki
pomarańcza - 1 szt.
pomidory krojone z puszki - 400 g
kurczak skrzydełko - 1 kg
sos Worcester - 50 ml
syrop klonowy - 80 ml
kolendra świeża - 1 łyżka
ziele angielskie - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.POKROJONY W PLASTERKI CZOSNEK:
i posiekaną cebulę smażymy na niewielkiej ilości oleju. Cytrusy dokładnie myjemy. Ścieramy skórkę z połowy pomarańczy i jednej limonki. W moździerzu dokładnie rozcieramy goździki i ziele angielskie. Do zeszklonych warzyw dodajemy wszystkie sypkie przyprawy – chwilę smażymy.
2.DODAJEMY POMIDORY, TROCHĘ WODY,:
sos worcester, łyżkę skórki otartej z cytrusów, 50 ml syropu klonowego i świeżo wyciśnięty sok z całej pomarańczy. Sos gotujemy minimum 20-25 minut. Zredukowany sos doprawiamy do smaku pozostałą częścią syropu klonowego oraz sokiem z limonki.
3.UMYTE, OSUSZONE SKRZYDEŁKA KROIMY:
w miejscach stawów na trzy części. Najmniejszych kawałków, czyli lotek, nie wykorzystujemy – możemy ich użyć do przygotowania bulionu. Resztę mięsa układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie kawałki były pokryte marynatą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 35-45 minut.
Pieczone skrzydełka w pikantnym sosie klonowym

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

POKROJONY W PLASTERKI CZOSNEK

i posiekaną cebulę smażymy na niewielkiej ilości oleju. Cytrusy dokładnie myjemy. Ścieramy skórkę z połowy pomarańczy i jednej limonki. W moździerzu dokładnie rozcieramy goździki i ziele angielskie. Do zeszklonych warzyw dodajemy wszystkie sypkie przyprawy – chwilę smażymy.

2

DODAJEMY POMIDORY, TROCHĘ WODY,

sos worcester, łyżkę skórki otartej z cytrusów, 50 ml syropu klonowego i świeżo wyciśnięty sok z całej pomarańczy. Sos gotujemy minimum 20-25 minut. Zredukowany sos doprawiamy do smaku pozostałą częścią syropu klonowego oraz sokiem z limonki.

3

UMYTE, OSUSZONE SKRZYDEŁKA KROIMY

w miejscach stawów na trzy części. Najmniejszych kawałków, czyli lotek, nie wykorzystujemy – możemy ich użyć do przygotowania bulionu. Resztę mięsa układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie kawałki były pokryte marynatą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 35-45 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2715 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

678,8 kcal

🥑

Tłuszcz

37,2 g

🌾

Węglowodany

39,9 g

🥬

Błonnik

4,6 g

💪

Białko

47,1 g

Podobne przepisy