lamotek.pl

Krewetki na cukinii • przepis • składniki • przygotowanie

Krewetki z grilla? Czemu nie! Podane na cienkich plastrach cukinii oczarują wszystkich fanów niebanalnej kuchni.

Krewetki na cukinii

Krewetki z grilla? Czemu nie! Podane na cienkich plastrach cukinii oczarują wszystkich fanów niebanalnej kuchni.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukinia - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
miód - 2 łyżki
olej słonecznikowy - 4 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
limonka - 1 szt.
krewetki - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.KREWETKI PŁUCZEMY, OSĄCZAMY:
i rozmrażamy.
2.MIÓD, OLEJ, SOK:
z cytryny, sól i pieprz mieszamy i doprawiamy, aby uzyskać słodko-kwaśny smak.
3.CUKINIĘ OCZYSZCZAMY I:
tniemy wzdłuż w 32 cienkie plasterki (miękkie kawałki ze środka wykorzystujemy w inny sposób).
4.LIMONKĘ SPARZAMY I:
kroimy na 8 cienkich plasterków.
5.PO 4 PLASTRY:
cukinii układamy na krzyż jeden nad drugim.
6.NA ŚRODKU KAŻDEJ:
porcji układamy plasterek limonki i krewetki.
7.SKRAPIAMY 1 ŁYŻECZKĄ:
oleju z miodem, końce plastrów cukinii składamy, tak aby krewetki zostały przykryte, i spinamy wykałaczkami.
8.UKŁADAMY NA ALUMINIOWEJ:
tacce do grillowania i grillujemy na rozgrzanym grillu przez 6-8 minut, smarując kilka razy pozostałą mieszanką oleju i miodu.
Krewetki na cukinii

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KREWETKI PŁUCZEMY, OSĄCZAMY

i rozmrażamy.

2

MIÓD, OLEJ, SOK

z cytryny, sól i pieprz mieszamy i doprawiamy, aby uzyskać słodko-kwaśny smak.

3

CUKINIĘ OCZYSZCZAMY I

tniemy wzdłuż w 32 cienkie plasterki (miękkie kawałki ze środka wykorzystujemy w inny sposób).

4

LIMONKĘ SPARZAMY I

kroimy na 8 cienkich plasterków.

5

PO 4 PLASTRY

cukinii układamy na krzyż jeden nad drugim.

6

NA ŚRODKU KAŻDEJ

porcji układamy plasterek limonki i krewetki.

7

SKRAPIAMY 1 ŁYŻECZKĄ

oleju z miodem, końce plastrów cukinii składamy, tak aby krewetki zostały przykryte, i spinamy wykałaczkami.

8

UKŁADAMY NA ALUMINIOWEJ

tacce do grillowania i grillujemy na rozgrzanym grillu przez 6-8 minut, smarując kilka razy pozostałą mieszanką oleju i miodu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

693,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

173,3 kcal

🥑

Tłuszcz

9,7 g

🌾

Węglowodany

12,5 g

🥬

Błonnik

10,5 g

💪

Białko

10,5 g

Podobne przepisy