lamotek.pl

Łosoś parzony na grillu z sałatką z ziemniaków i papryki • przepis • składniki • przygotowanie

Niebanalny pomysł na rybę z grilla. Delikatny łosoś i warzywne dodatki to smakowita kompozycja dla każdego.

Łosoś parzony na grillu z sałatką z ziemniaków i papryki

Niebanalny pomysł na rybę z grilla. Delikatny łosoś i warzywne dodatki to smakowita kompozycja dla każdego.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

śmietana 18% - 3 łyżki
sok z cytryny - 25 ml
sos sojowy - 1 łyżeczka
mięta świeża - 2 g
papryka czerwona - 2 szt.
papryczka chili czerwona - 3 szt.
ziemniak - 250 g
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
boczek wędzony w plastrach - 100 g
łosoś filet, bez skóry - 2 szt.
wino białe - 50 ml
masło - 50 g
pieprz biały - 1 szczypta
miód - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
kolendra suszona - 1 łyżka
cebula dymka - 1 szt.
świeży koperek - 25 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
MŁODE: ziemniaki dokładnie umyj i gotuj w mundurkach w osolonej wodzie lub na parze ok. 20-25 MINUT.
2.ODCEDŹ I ODSTAW:
do przestudzenia.
3.PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ FOLIĘ:
aluminiową drewniane patyczki do szaszłyków mocno rozgrzanego grilla Sos Mieszamy wszystkie składniki sosu, odstawiamy.
4.SAŁATKA PAPRYKĘ POZBAWIAMY:
gniazd nasiennych i kroimy na większe kawałki.
5.POSYPUJEMY SOLĄ I:
pieprzem, polewamy odrobiną oliwy (od strony miąższu).
6.PIECZEMY NA MOCNO:
rozgrzanym grillu, studzimy. KROIMY NA MNIEJSZE: kawałki.
7.9 ZIEMNIAKÓW ZAWIJAMY:
w plastry boczku i grillujemy z obu stron do zarumienienia.
8.NABIJAMY PO 3:
ziemniaki na 3 patyczki do szaszłyków.
9.POZOSTAŁE ZIEMNIAKI KROIMY:
na połówki, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą oraz pieprzem i grillujemy z obu stron.
10.W MISCE ŁĄCZYMY:
upieczone na grillu połówki ziemniaków, grillowaną paprykę, papryczki pepperoni pokrojone w plastry, dymki ze szczypiorkiem pokrojone na większe kawałki, skórkę z cytryny i posiekaną miętę.
11.POLEWAMY SOSEM, ODSTAWIAMY:
na bok.
12.ŁOSOS KOLENDRĘ UTARTĄ:
w moździerzu, posiekany koperek, miód, 1 1/2 łyżki oliwy, sól i pieprz dokładnie mieszamy w miseczce.
13.DOPRAWIAMY ŁOSOSIA BIAŁYM:
pieprzem, smarujemy z wierzchu pesto koperkowym.
14.Z FOLII ALUMINIOWEJ:
robimy kieszonkę, do której wlewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy masło, białe wino i szczypior porwany na mniejsze kawałki.
15.WKŁADAMY DO ŚRODKA:
łososia, szczelnie zamykamy i parujemy na mocno rozgrzanym grillu ok. 10-12 MINUT.
16.NA TALERZ WYKŁADAMY:
sałatkę, filet z łososia i szaszłyk z ziemniakami w boczku.
17.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Łosoś parzony na grillu z sałatką z ziemniaków i papryki

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

MŁODE: ziemniaki dokładnie umyj i gotuj w mundurkach w osolonej wodzie lub na parze ok. 20-25 MINUT.

2

ODCEDŹ I ODSTAW

do przestudzenia.

3

PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ FOLIĘ

aluminiową drewniane patyczki do szaszłyków mocno rozgrzanego grilla Sos Mieszamy wszystkie składniki sosu, odstawiamy.

4

SAŁATKA PAPRYKĘ POZBAWIAMY

gniazd nasiennych i kroimy na większe kawałki.

5

POSYPUJEMY SOLĄ I

pieprzem, polewamy odrobiną oliwy (od strony miąższu).

6

PIECZEMY NA MOCNO

rozgrzanym grillu, studzimy. KROIMY NA MNIEJSZE: kawałki.

7

9 ZIEMNIAKÓW ZAWIJAMY

w plastry boczku i grillujemy z obu stron do zarumienienia.

8

NABIJAMY PO 3

ziemniaki na 3 patyczki do szaszłyków.

9

POZOSTAŁE ZIEMNIAKI KROIMY

na połówki, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą oraz pieprzem i grillujemy z obu stron.

10

W MISCE ŁĄCZYMY

upieczone na grillu połówki ziemniaków, grillowaną paprykę, papryczki pepperoni pokrojone w plastry, dymki ze szczypiorkiem pokrojone na większe kawałki, skórkę z cytryny i posiekaną miętę.

11

POLEWAMY SOSEM, ODSTAWIAMY

na bok.

12

ŁOSOS KOLENDRĘ UTARTĄ

w moździerzu, posiekany koperek, miód, 1 1/2 łyżki oliwy, sól i pieprz dokładnie mieszamy w miseczce.

13

DOPRAWIAMY ŁOSOSIA BIAŁYM

pieprzem, smarujemy z wierzchu pesto koperkowym.

14

Z FOLII ALUMINIOWEJ

robimy kieszonkę, do której wlewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy masło, białe wino i szczypior porwany na mniejsze kawałki.

15

WKŁADAMY DO ŚRODKA

łososia, szczelnie zamykamy i parujemy na mocno rozgrzanym grillu ok. 10-12 MINUT.

16

NA TALERZ WYKŁADAMY

sałatkę, filet z łososia i szaszłyk z ziemniakami w boczku.

17

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2098,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

524,6 kcal

🥑

Tłuszcz

32,2 g

🌾

Węglowodany

26,4 g

🥬

Błonnik

29,3 g

💪

Białko

29,3 g

Podobne przepisy