Piersi z kurczaka z szynką schwarzwaldzką • przepis • składniki • przygotowanie
Przepis, dzięki któremu z kilku składników stworzysz wyjątkowy obiad. Kurczak, szynka i warzywa to pyszna kompozycja.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
POTRZEBUJEMY WYKAŁACZKI BLENDER
brytfankę Przygotuj wcześniej Żółty groch namaczaj w wodzie przez ok. 60 MINUT.
KASZA GROCHOWA W
garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju słonecznikowego i smażymy na nim drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek pokrojony w plasterki.
DODAJEMY WARZYWA KORZENNE
pokrojone w kostkę i smażymy około 5 minut.
POTEM DODAJEMY 1
gałązkę rozmarynu, odcedzony żółty groch i podlewamy przygotowanym rosołem drobiowym.
PIEPRZYMY, SOLIMY I
gotujemy 20-25 minut. ROSÓŁ DOLEWAMY WEDŁUG: potrzeby.
UGOTOWANĄ MIESZANINĘ WLEWAMY
do miksera.
DODAJEMY STARTĄ SKÓRKĘ
z cytryny i miksujemy.
NASTĘPNIE DODAJEMY 2
łyżki oliwy z oliwek i ponownie miksujemy.
NA KONIEC DOPRAWIAMY
solą i pieprzem, ewentualnie dolewamy rosołu drobiowego i ostatni raz miksujemy.
PIERSI Z KURCZAKA
Umyte i osuszone piersi z kurczaka pieprzymy i solimy z obu stron.
NA KAŻDY PLASTEREK
mięsa kładziemy 2 liście bazylii, zawijamy w 2 plasterki szynki schwarzwaldzkiej.
SPINAMY KILKAKROTNIE WYKAŁACZKAMI,
żeby się nie rozwinęły.
W TEN SPOSÓB
przygotowane piersi z kurczaka szybko opiekamy z obu stron na patelni, na rozgrzanym oleju słonecznikowym (mniej więcej 2 łyżki).
SMAŻYMY RAZEM Z
3 gałązkami świeżego rozmarynu.
POTEM RUMIANE ROLADKI
wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C na 8-10 minut.
CUKINIA CUKINIĘ KROIMY
na grubsze plasterki.
PIEPRZYMY JE I
solimy, smażymy z obu stron na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek (mniej więcej 2 łyżki).
JAK PODAWAĆ NA
talerz wykładamy najpierw kaszę grochową, na niej kładziemy plasterki opieczonej cukinii oraz rozciętą roladkę mięsa, z którego wyciągnęliśmy wykałaczki.
NA KONIEC CAŁOŚĆ
skrapiamy oliwą z oliwek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2948,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
737,2 kcal
Tłuszcz
41,1 g
Węglowodany
29,4 g
Błonnik
62,6 g
Białko
62,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
Zachowaj smak rabarbaru na dłużej! Przygotuj aromatyczną konfiturę z rabarbaru i suszonych fig!

Sałatka z wędzonym kurczakiem
Wędzony kurczak to doskonały składnik do różnorodnych dań, także do sałatek. Intensywny aromat wędzonego mięsa doskonale komponuje się ze świeżymi warzywami i innymi składnikami. Przygotowanie sałatki z wędzonym kurczakiem to prosty sposób na stworzenie pożywnego dania, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Odkryj nasz sposób na szybką i sycącą sałatkę z wędzonym kurczakiem!

Szaszłyki z grzybami i cukinią w marynacie czosnkowej
Oryginalny pomysł na grilla, który oczaruje nie tylko jaroszy: szaszłyki z pieczarek i cukinii przyprawione rozmarynem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szarpane boczniaki à la pulled pork
Boczniaki są świetnym zamiennikiem mięsa, a do tego smakują wybornie! Odkryj ich możliwości, przygotowując szarpane boczniaki wg przepisu Kingi.

Domowy cebularz z kurkami
Idealny na przekąskę cebularz lubelski to aksamitne drożdżowe ciasto, farsz z cebulą, makiem i kurkami oraz oryginalna receptura, którą Karol wykorzystał, by przygotować swoją wersję tego regionalnego przysmaku!

Sałatka fattoush z kulkami sera labneh
Przepis Kingi na delikatną i lekką sałatkę fattoush z kulkami labneh zaskoczy Cię doskonałym połączeniem smaków i prostotą wykonania. Sprawdza się idealnie, zwłaszcza w gorące dni.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mrowisko z makiem, rodzynkami i miodem
Niezwykle delikatny i chrupiący przysmak z Podlasia! Ułóż chrusty w kształt mrowiska, posyp rodzynkami i makiem i polej miodem. Goście będą zaskoczeni!

Sernik z mlekiem skondensowanym
Sernik z mlekiem skondensowanym to wyjątkowo kremowy i aksamitny deser, którego koniecznie powinieneś spróbować! To idealna propozycja dla wszystkich miłośników serników, którzy szukają czegoś niecodziennego. Spróbuj sernika z naszego przepisu i zakochaj się w jego smaku!

Orzeszki — ciastka z nutką nostalgii
Orzeszki to ciasteczka, które wiele osób pamięta z dzieciństwa jako nieodłączny element rodzinnych spotkań. Te małe, słodkie przysmaki w kształcie orzechów, wypełnione kremowym nadzieniem budzą nostalgię. Wypróbujcie nasz przepis, by przypomnieć sobie smak tych pysznych ciasteczek!