lamotek.pl

Schab gotowany • przepis • składniki • przygotowanie

Schab gotowany to świetny sposób na przygotowanie domowej wędliny lub mięsa na obiad. Soczysty, gotowany schab stanowi idealny wybór dla osób, które cenią lekkie, a jednocześnie aromatyczne potrawy i chcą przyrządzić je w domowym zaciszu. Należysz do tej grupy osób? Poznaj nasz przepis!

Schab gotowany

Schab gotowany to świetny sposób na przygotowanie domowej wędliny lub mięsa na obiad. Soczysty, gotowany schab stanowi idealny wybór dla osób, które cenią lekkie, a jednocześnie aromatyczne potrawy i chcą przyrządzić je w domowym zaciszu. Należysz do tej grupy osób? Poznaj nasz przepis!

Czas przygotowania
345 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
łatwy

Składniki

woda - 1,8 l
mięso wieprzowe schab - 1 kg
cebula - 2 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
musztarda - 2 łyżki
cukier - 1,5 łyżki
sól - 1,3 płaska łyżka
papryka wędzona mielona - 1,5 łyżki
papryka mielona słodka - 1 łyżka
majeranek - 1 łyżka
ziele angielskie - 5 ziarnek
liść laurowy - 4 szt.
ocet - 15 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO:
Myjemy schab i osuszamy go. Robimy w nim dziurki wykałaczką do szaszłyków, a potem odkładamy na talerz. Smarujemy go musztardą i 1 łyżeczką soli i czekamy, aż osiągnie temperaturę otoczenia.
2.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w plastry. Czosnek także obieramy i przekrawamy na pół.
3.PRZYRZĄDZAMY MARYNATĘ:
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy cebulę, czosnek, ziele angielskie, ocet, liść laurowy i resztę przypraw. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
4.WKŁADAMY SCHAB DO GARNKA:
Do wrzącej wody wkładamy schab i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Gotujemy przez 12 minut, a następnie studzimy schab, pozostawiając go w garnku.
5.PONOWNIE GOTUJEMY SCHAB:
Gdy woda w garnku będzie miała temperaturę pokojową (sprawdzamy to termometrem – chodzi o około 20°C), ponownie gotujemy schab na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i dalej gotujemy przez 10 minut. Potem ponownie studzimy i powtarzamy procedurę, tym razem gotując schab tylko przez 5 minut.
6.STUDZIMY SCHAB:
Po trzecim zagotowaniu znowu studzimy schab. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, jest gotowy do krojenia!
Schab gotowany

Czas przygotowania

345 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 7

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Myjemy schab i osuszamy go. Robimy w nim dziurki wykałaczką do szaszłyków, a potem odkładamy na talerz. Smarujemy go musztardą i 1 łyżeczką soli i czekamy, aż osiągnie temperaturę otoczenia.

2

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w plastry. Czosnek także obieramy i przekrawamy na pół.

3

PRZYRZĄDZAMY MARYNATĘ

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy cebulę, czosnek, ziele angielskie, ocet, liść laurowy i resztę przypraw. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

4

WKŁADAMY SCHAB DO GARNKA

Do wrzącej wody wkładamy schab i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Gotujemy przez 12 minut, a następnie studzimy schab, pozostawiając go w garnku.

5

PONOWNIE GOTUJEMY SCHAB

Gdy woda w garnku będzie miała temperaturę pokojową (sprawdzamy to termometrem – chodzi o około 20°C), ponownie gotujemy schab na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i dalej gotujemy przez 10 minut. Potem ponownie studzimy i powtarzamy procedurę, tym razem gotując schab tylko przez 5 minut.

6

STUDZIMY SCHAB

Po trzecim zagotowaniu znowu studzimy schab. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, jest gotowy do krojenia!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2311,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

330,3 kcal

🥑

Tłuszcz

15 g

🌾

Węglowodany

8,3 g

🥬

Błonnik

2,3 g

💪

Białko

29,7 g

Podobne przepisy