Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne klopsiki z ciecierzycy podane w aromatycznym sosie warzywnym à la pieczeniowy. To wyjątkowe danie na obiad dla całej rodziny, które świetnie się sprawdzi podane z ulubionymi dodatkami.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI
Ciecierzycę rozdrabniamy tak, aby zostało jedynie kilka całych ziaren. Do masy dodajemy miksturę z siemienia lnianego i wodą, bułkę tartą, sos sojowy, mąkę ziemniaczaną i wszystkie przyprawy. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Masa powinna się delikatnie lepić.
FORMUJEMY I SMAŻYMY KLOPSIKI
Z powstałej masy formujemy w zwilżonych dłoniach kuleczki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki, aż z każdej strony nabiorą złotobrązowego koloru.
KROIMY WARZYWA
Marchew, łodygi selera i cebulę kroimy w dość drobną kostkę. Grzyby i czosnek bardzo drobno siekamy.
PODSMAŻAMY WARZYWA
Olej wraz z przyprawami dodajemy na patelnię i podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy olej będzie gorący, dodajemy pokrojone warzywa (oprócz czosnku) i smażymy przez ok. 25 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru, od czasu do czasu mieszając.
GOTUJEMY SOS
Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy, łyżkę mąki i drobno posiekany czosnek. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę. Następnie wlewamy bulion warzywny i doprowadzamy go do wrzenia. Sos gotujemy na małym ogniu przez ok. 10-20 minut, aż osiągnie pożądaną konsystencję.
DOPRAWIAMY I BLENDUJEMY SOS
Zredukowany sos doprawiamy sosem sojowym i delikatnie go studzimy. Następnie wyławiamy z niego liście laurowe (które wyrzucamy) i 2 łyżki warzyw. Sos dokładnie blendujemy i przecieramy do miski przez sitko o drobnych oczkach, aby pozbyć się grudek. Tak przygotowany sos łączymy z odłowionymi warzywami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1880,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
470,2 kcal
Tłuszcz
21,9 g
Węglowodany
58,2 g
Błonnik
15,1 g
Białko
15,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ekspresowy krem z groszku
Pomysł na błyskawiczną zupę dla zabieganych: kremowa kompozycja z zielonego groszku z dodatkiem pysznej mozzarelli!

Chrupiące podudzia kurczaka z kolbą kukurydzy
Kurczak w towarzystwie złocistych kolb kukurydzy z masłem kolendrowym. Właśnie tak zrobisz chrupiącą, zdrową przekąskę.

Śródziemnomorska sałatka z serem i oliwkami
Pyszna propozycja dla fanów kuchni śródziemnomorskiej, a jednocześnie pasjonatów lekkiego jedzenia – kolorowa sałatka!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pączki z jabłkami i żurawiną
Wariacja na temat tradycyjnego przysmaku z ciasta drożdżowego. Jego smak wzbogacono jabłkami i żurawiną. Wyszło pysznie!

Saksońska zupa ziemniaczana
Przygotuj w niecałą godzinę pyszną zupę saksońską z ziemniakami i boczkiem!

Pieguski
Pieguski to jedne z najpopularniejszych ciasteczek, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Charakteryzują się chrupiącą konsystencją i czekoladowymi „piegami”. Ciastka rozpływają się w ustach i z wyglądu łudząco przypominają amerykańskie chocolate chip cookies. Przygotowanie piegusków w domu jest nie tylko proste, ale także daje mnóstwo radości i satysfakcji.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kluski z makiem
Własnej roboty kluski oraz słodki mak z orzechami i skórką pomarańczową – coś wspaniałego!

Wegańskie tofumisu
Biszkopt bez dodatku jajek, tofu i olej kokosowy. Z tych składników przygotujesz pyszne, słodkie, a przede wszystkim wegańskie – tiramisu!

Wielkopolskie ciasto brzdąc
Wielkopolski klasyk, który królował na niejednych imieninach! Przywróć jego smak lub odkryj go po raz pierwszy – zapewniamy, że warto!