lamotek.pl

Koncentrat bulionu warzywnego • przepis • składniki • przygotowanie

Koncentrat bulionu warzywnego to Twój niezbędnik w kuchni. Przygotuj go wcześniej i przechowuj w spiżarni, a kiedy najdzie Cię ochota na pyszną zupę, będziesz go mieć pod ręką.

Koncentrat bulionu warzywnego

Koncentrat bulionu warzywnego to Twój niezbędnik w kuchni. Przygotuj go wcześniej i przechowuj w spiżarni, a kiedy najdzie Cię ochota na pyszną zupę, będziesz go mieć pod ręką.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ząbek czosnku - 2 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
cebula - 2 szt.
marchew - 2 szt.
por - 1 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny, ziarnisty - 1 łyżeczka
seler naciowy - 100 g
sól morska - 25 g
oregano suszone - 1 łyżeczka
pomidor suszony - 100 g
majeranek suszony - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 10 g
bulion warzywny - 30 ml

Instrukcje przygotowania

1.Przygotuj:
termorobota MC Smart SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
2.ROZDRABNIANIE WARZYW I ZIÓŁ:
WARZYWA I ŚWIEŻE ZIOŁA OCZYŚCIĆ, UMYĆ, ROZDROBNIĆ NOŻEM.
3.
RAZEM Z OREGANO, MAJERANKIEM I PIEPRZEM ROZDRABNIAĆ W POJEMNIKU MIKSUJĄCYM (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 20 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 6.
4.
ŁOPATKĄ ZGARNĄĆ NA DNO POJEMNIKA.
5.PRZYGOTOWANIE BULIONU DODAĆ SÓL,:
ciepły wywar warzywny oraz oliwę.
6.
Wszystko gotować (bez miarki) 25 minut/prędkość 2/100°C , następnie miksować (z zatkniętą miarką) 1 minutę/prędkość 10.
7.PRZEKŁADANIE DO SŁOIKÓW WYPARZONE:
słoiki napełnić masą, zamknąć i ostudzić.
8.
Przechowywać w chłodnym miejscu.
9.
RADA Jeśli dzieci nie będą z nami jadły, wywar warzywny można zastąpić białym winem.
Koncentrat bulionu warzywnego

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 15

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj

termorobota MC Smart SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

2

ROZDRABNIANIE WARZYW I ZIÓŁ

WARZYWA I ŚWIEŻE ZIOŁA OCZYŚCIĆ, UMYĆ, ROZDROBNIĆ NOŻEM.

3

RAZEM Z OREGANO, MAJERANKIEM I PIEPRZEM ROZDRABNIAĆ W POJEMNIKU MIKSUJĄCYM (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 20 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 6.

4

ŁOPATKĄ ZGARNĄĆ NA DNO POJEMNIKA.

5

PRZYGOTOWANIE BULIONU DODAĆ SÓL,

ciepły wywar warzywny oraz oliwę.

6

Wszystko gotować (bez miarki) 25 minut/prędkość 2/100°C , następnie miksować (z zatkniętą miarką) 1 minutę/prędkość 10.

7

PRZEKŁADANIE DO SŁOIKÓW WYPARZONE

słoiki napełnić masą, zamknąć i ostudzić.

8

Przechowywać w chłodnym miejscu.

9

RADA Jeśli dzieci nie będą z nami jadły, wywar warzywny można zastąpić białym winem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

844,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

56,3 kcal

🥑

Tłuszcz

1,2 g

🌾

Węglowodany

10,9 g

🥬

Błonnik

1,9 g

💪

Białko

1,9 g

Podobne przepisy