lamotek.pl

Kapusta z fasolą • przepis • składniki • przygotowanie

Kapusta z fasolą to klasyka polskiej kuchni, która szczególnie kojarzy się z zimowymi obiadami i świętami Bożego Narodzenia. Połączenie delikatnie kwaśnej kapusty z kremową fasolą tworzy wyjątkowo sycącą i aromatyczną potrawę. Odkryj, jak krok po kroku zrobić ten przysmak!

Kapusta z fasolą

Kapusta z fasolą to klasyka polskiej kuchni, która szczególnie kojarzy się z zimowymi obiadami i świętami Bożego Narodzenia. Połączenie delikatnie kwaśnej kapusty z kremową fasolą tworzy wyjątkowo sycącą i aromatyczną potrawę. Odkryj, jak krok po kroku zrobić ten przysmak!

Czas przygotowania
635 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

woda - 1 l
bulion - 200 ml
fasola biała - 250 g
kapusta kiszona - 500 g
cebula - 2 szt.
masło - 80 g
ziele angielskie - 4 ziarnka
liść laurowy - 3 szt.
majeranek - 1 płaska łyżeczka
sól - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FASOLĘ:
Wodę po moczeniu fasoli odlewamy, a fasolę przepłukujemy zimną wodą na sicie. Przekładamy ją do garnka, zalewamy 300 ml wody i gotujemy. Doprowadzamy ją do wrzenia, a potem gotujemy na małym ogniu przez 50 minut.
2.DODAJEMY SÓL:
Pod koniec gotowania fasoli solimy wodę i mieszamy, aby sól równomiernie się rozprowadziła.
3.ŚCIĄGAMY GARNEK Z KUCHENKI:
Ugotowaną fasolę ściągamy z kuchenki i odstawiamy do przestudzenia (nie wyciągamy jej z wody).
4.PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ:
Kapustę przekładamy na sito i delikatnie ją płuczemy, a potem odciskamy z nadmiaru wody.
5.GOTUJEMY KAPUSTĘ:
Przekładamy kapustę do garnka i wlewamy do niej bulion oraz 200 ml wody. Dodajemy liście laurowe i gotujemy przez 45 minut pod przykryciem. Potem ściągamy pokrywkę, mieszamy kapustę i gotujemy przez kolejne 15 minut.
6.ODCEDZAMY KAPUSTĘ:
Przekładamy kapustę na sito i odcedzamy ją z nadmiaru płynu, a potem z powrotem wkładamy do garnka, ale już nie gotujemy.
7.DODAJEMY CEBULĘ:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a potem smażymy na patelni z rozgrzanym masłem (2 łyżkami). Gdy cebula się zeszkli, dodajemy ją do kapusty.
8.DOPRAWIAMY CAŁOŚĆ:
Do kapusty z cebulą dodajemy sól, pieprz oraz majeranek. Dodajemy masło i mieszamy, aż do jego rozpuszczenia.
9.DODAJEMY FASOLĘ:
Fasolę odcedzamy na sicie i dodajemy do kapusty. Mieszamy i podgrzewamy przez kilka minut. Tak przygotowana kapusta z fasolą jest gotowa do zjedzenia!
Kapusta z fasolą

Czas przygotowania

635 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FASOLĘ

Wodę po moczeniu fasoli odlewamy, a fasolę przepłukujemy zimną wodą na sicie. Przekładamy ją do garnka, zalewamy 300 ml wody i gotujemy. Doprowadzamy ją do wrzenia, a potem gotujemy na małym ogniu przez 50 minut.

2

DODAJEMY SÓL

Pod koniec gotowania fasoli solimy wodę i mieszamy, aby sól równomiernie się rozprowadziła.

3

ŚCIĄGAMY GARNEK Z KUCHENKI

Ugotowaną fasolę ściągamy z kuchenki i odstawiamy do przestudzenia (nie wyciągamy jej z wody).

4

PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ

Kapustę przekładamy na sito i delikatnie ją płuczemy, a potem odciskamy z nadmiaru wody.

5

GOTUJEMY KAPUSTĘ

Przekładamy kapustę do garnka i wlewamy do niej bulion oraz 200 ml wody. Dodajemy liście laurowe i gotujemy przez 45 minut pod przykryciem. Potem ściągamy pokrywkę, mieszamy kapustę i gotujemy przez kolejne 15 minut.

6

ODCEDZAMY KAPUSTĘ

Przekładamy kapustę na sito i odcedzamy ją z nadmiaru płynu, a potem z powrotem wkładamy do garnka, ale już nie gotujemy.

7

DODAJEMY CEBULĘ

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a potem smażymy na patelni z rozgrzanym masłem (2 łyżkami). Gdy cebula się zeszkli, dodajemy ją do kapusty.

8

DOPRAWIAMY CAŁOŚĆ

Do kapusty z cebulą dodajemy sól, pieprz oraz majeranek. Dodajemy masło i mieszamy, aż do jego rozpuszczenia.

9

DODAJEMY FASOLĘ

Fasolę odcedzamy na sicie i dodajemy do kapusty. Mieszamy i podgrzewamy przez kilka minut. Tak przygotowana kapusta z fasolą jest gotowa do zjedzenia!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1136,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

378,8 kcal

🥑

Tłuszcz

22,7 g

🌾

Węglowodany

36,8 g

🥬

Błonnik

10,9 g

💪

Białko

9,3 g

Podobne przepisy