lamotek.pl

Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na proste przekąski sylwestrowe? Postaw na kanapki, które rozchodzą się wyjątkowo szybko na każdej imprezie – z pastą śledziową i awokado!

Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado

Szukasz pomysłu na proste przekąski sylwestrowe? Postaw na kanapki, które rozchodzą się wyjątkowo szybko na każdej imprezie – z pastą śledziową i awokado!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 1 szt.
chleb żytni - 500 g
śledzie matiasy - 6 szt.
kapar - 1 łyżeczka
musztarda francuska - 1 łyżka
ogórek kiszony - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
orzech włoski - 50 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
szalotka - 2 szt.
kolendra świeża - 22 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ ŚLEDZIOWĄ Z AWOKADO:
Namoczone filety śledziowe osączamy, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy obrane ze skórki i pozbawione pestki awokado. Całość rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę szalotkę i ogórka kiszonego. Pastę doprawiamy musztardą, kaparami, solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną kolendrę i całość dokładnie mieszamy. Połowę orzechów włoskich mielemy w blenderze i dodajemy do pasty, ponownie mieszamy.
2.SKŁADAMY KANAPKI:
Chleb kroimy na kromki. Na każdą kromkę nakładamy pastę śledziową. Dekorujemy całymi orzechami włoskimi i kolendrą. Skrapiamy oliwą i oprószamy pieprzem.
Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ ŚLEDZIOWĄ Z AWOKADO

Namoczone filety śledziowe osączamy, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy obrane ze skórki i pozbawione pestki awokado. Całość rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę szalotkę i ogórka kiszonego. Pastę doprawiamy musztardą, kaparami, solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną kolendrę i całość dokładnie mieszamy. Połowę orzechów włoskich mielemy w blenderze i dodajemy do pasty, ponownie mieszamy.

2

SKŁADAMY KANAPKI

Chleb kroimy na kromki. Na każdą kromkę nakładamy pastę śledziową. Dekorujemy całymi orzechami włoskimi i kolendrą. Skrapiamy oliwą i oprószamy pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3365,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

561 kcal

🥑

Tłuszcz

29,3 g

🌾

Węglowodany

46,3 g

🥬

Błonnik

8,1 g

💪

Białko

30,1 g

Podobne przepisy