lamotek.pl

Kanapki na imprezę z bagietki — przepis na mini kanapki z brzoskwiniami i burratą • przepis • składniki • przygotowanie

Nasze mini kanapki z bagietki na imprezę to prawdziwa uczta dla zmysłów! Zestawienie kremowej burraty, lekko pikantnej karmelizowanej brzoskwini, chrupiących orzeszków piniowych i świeżej bazylii tworzy niepowtarzalną kompozycję, której nie powstydziłaby się żadna włoska gospodyni.

Kanapki na imprezę z bagietki — przepis na mini kanapki z brzoskwiniami i burratą

Nasze mini kanapki z bagietki na imprezę to prawdziwa uczta dla zmysłów! Zestawienie kremowej burraty, lekko pikantnej karmelizowanej brzoskwini, chrupiących orzeszków piniowych i świeżej bazylii tworzy niepowtarzalną kompozycję, której nie powstydziłaby się żadna włoska gospodyni.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bagietka - 1 szt.
burrata - 4 szt.
cytryna - 0,5 szt.
brzoskwinia - 5 szt.
cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
miód - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 4 łyżki
masło - 2 łyżki
sól - 1 łyżeczka
pieprz cayenne - 1 szczypta
tymianek świeży - 3 gałązki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY OWOCE:
Brzoskwinie dokładnie myjemy i przekrawamy na pół.Wyciskamy sok z połówki cytryny do miseczki.
2.PODSMAŻAMY BRZOSKWINIE:
Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oliwy (⅓ łyżki). Wrzucamy połówki brzoskwiń i podsmażamy je przez niecałą minutę z obu stron. Po chwili posypujemy brzoskwinie cukrem, dodajemy miód i dalej smażymy przez minutę. Pod sam koniec smażenia skrapiamy brzoskwinie sokiem z cytryny i posypujemy odrobiną pieprzu cayenne i szczyptą soli. Gotowe brzoskwinie przekładamy do miski.
3.PRZYGOTOWUJEMY BAGIETKĘ:
Bagietkę kroimy na mniejsze kromki o grubości ok. 1,5 cm. Każdą bagietkę smarujemy delikatnie oliwą i lekko grillujemy na patelni grillowej.
4.NAKŁADAMY BURRATĘ:
Na każdą kromkę nakładamy ¼ kulki burraty i rozsmarowujemy ją.
5.DODAJEMY BRZOSKWINIE:
Nakładamy 2 połowy brzoskwini na każdą kromkę bagietki.
6.WYKAŃCZAMY KANAPKI:
Dzielimy tymianek na mniejsze części i posypujemy kanapki. Potem polewamy wszystkie kanapki odrobiną oliwy, ewentualnie dodatkowym miodem. Gotowe kanapeczki serwujemy gościom na talerzach lub półmisku.
Kanapki na imprezę z bagietki — przepis na mini kanapki z brzoskwiniami i burratą

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY OWOCE

Brzoskwinie dokładnie myjemy i przekrawamy na pół.Wyciskamy sok z połówki cytryny do miseczki.

2

PODSMAŻAMY BRZOSKWINIE

Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oliwy (⅓ łyżki). Wrzucamy połówki brzoskwiń i podsmażamy je przez niecałą minutę z obu stron. Po chwili posypujemy brzoskwinie cukrem, dodajemy miód i dalej smażymy przez minutę. Pod sam koniec smażenia skrapiamy brzoskwinie sokiem z cytryny i posypujemy odrobiną pieprzu cayenne i szczyptą soli. Gotowe brzoskwinie przekładamy do miski.

3

PRZYGOTOWUJEMY BAGIETKĘ

Bagietkę kroimy na mniejsze kromki o grubości ok. 1,5 cm. Każdą bagietkę smarujemy delikatnie oliwą i lekko grillujemy na patelni grillowej.

4

NAKŁADAMY BURRATĘ

Na każdą kromkę nakładamy ¼ kulki burraty i rozsmarowujemy ją.

5

DODAJEMY BRZOSKWINIE

Nakładamy 2 połowy brzoskwini na każdą kromkę bagietki.

6

WYKAŃCZAMY KANAPKI

Dzielimy tymianek na mniejsze części i posypujemy kanapki. Potem polewamy wszystkie kanapki odrobiną oliwy, ewentualnie dodatkowym miodem. Gotowe kanapeczki serwujemy gościom na talerzach lub półmisku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2672,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

534,4 kcal

🥑

Tłuszcz

35,2 g

🌾

Węglowodany

37,9 g

🥬

Błonnik

4,7 g

💪

Białko

19,7 g

Podobne przepisy