lamotek.pl

Indyk z gruszkowym nadzieniem • przepis • składniki • przygotowanie

Naprawdę warto sięgnąć do kuchni inspirowanej Ameryką, by pożyczyć od niej przepis na indyka nadziewanego farszem z gruszek.

Indyk z gruszkowym nadzieniem

Naprawdę warto sięgnąć do kuchni inspirowanej Ameryką, by pożyczyć od niej przepis na indyka nadziewanego farszem z gruszek.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

indyk - 1 szt.
jajko - 1 szt.
chleb wiejski - 250 g
cebula - 3 szt.
gruszka - 8 szt.
wino białe - 150 ml
bulion drobiowy - 1,2 l
masło - 400 g
mąka pszenna - 2 łyżki
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
miód - 200 g
mleko - 400 ml
natka pietruszki - 10 g
pieprz czarny - 0,25 łyżeczki
sól - 2 łyżeczki
tymianek suszony - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE W RONDLU:
mieszamy białe wino, miód, 200 ml bulionu drobiowego, 120 g masła i jedną obraną, pozbawioną gniazda nasiennego, bardzo drobno posiekaną gruszkę.
2.STAWIAMY GARNEK NA:
średnim ogniu i podgrzewamy, aż całość się zagotuje.
3.NASTĘPNIE ZMNIEJSZAMY PŁOMIEŃ:
i gotujemy jeszcze przez 20 minut.
4.ZDEJMUJEMY Z OGNIA,:
studzimy i całość miksujemy za pomocą blendera, aż w glazurze nie będzie grudek. ODSTAWIAMY NA: bok.
5.CHLEB KROIMY W:
kostkę (powinniśmy otrzymać ok.
6.5 SZKLANEK) I:
przesypujemy do dużej miski.
7.WLEWAMY MLEKO I:
mieszając od czasu do czasu, czekamy, aż chleb nim nasiąknie. 1 GRUSZKĘ OBIERAMY,: pozbawiamy gniazda nasiennego i drobno siekamy. DODAJEMY DO: chleba. SIEKAMY JEDNĄ: cebulę.
8.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
60 g masła i szklimy cebulę, a następnie dodajemy ją do chleba i gruszek.
9.DO MISKI DODAJEMY:
jajko, posiekaną pietruszkę, 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę tymianku.
10.CAŁOŚĆ DOKŁADNIE MIESZAMY,:
następnie dodajemy 2 łyżki przygotowanej wcześniej glazury i ponownie mieszamy.
11.MISKĘ Z FARSZEM:
odstawiamy na bok.
12.ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO:
220-240 stopni C.
13.INDYKA DOKŁADNIE MYJEMY:
i suszymy. 220 G MASŁA: rozpuszczamy, studzimy i mieszamy z pozostałym tymiankiem, solą i pieprzem.
14.TŁUSZCZEM SMARUJEMY DOKŁADNIE:
indyka zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz, a także pod skórą na piersi.
15.POZOSTAŁĄ CEBULĘ KROIMY:
w piórka i rozkładamy ją równomiernie na dnie brytfanny.
16.NA CEBULI UKŁADAMY:
indyka, a następnie faszerujemy go przygotowanym wcześniej nadzieniem.
17.ZWIĄZUJEMY NOGI INDYKA:
sznurkiem, by farsz nie wypadał ze środka. 1L BULIONU MIESZAMY: z 1/2 szklanki przygotowanej wcześniej glazury i całość wlewamy na dno brytfanny.
18.POZOSTAŁE GRUSZKI PRZEKRAWAMY:
na połówki i układamy je dookoła indyka.
19.MIĘSO WSADZAMY DO:
rozgrzanego piekarnika.
20.PO 30 MINUTACH:
zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy indyka w zależności od jego wagi (licząc około 15-20 minut na każdy jego kilogram).
21.CO 15 MINUT:
podlewamy indyka zbierającym się na dnie brytfanny sosem, a średnio co trzeci raz polewamy mięso także odrobiną pozostałej glazury z miodu i wina.
22.PODCZAS PIECZENIA CO:
jakiś czas obracamy w piekarniku brytfannę, by indyk równomiernie się upiekł.
23.GDY INDYK JEST:
gotowy, wyjmujemy go z piekarnika, z dna naczynia zbieramy sos (około 3 szklanek) i przelewamy do rondla.
24.USTAWIAMY GARNEK NA:
małym ogniu, dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, całość mieszamy, aż sos będzie gładki i bez grudek.
25.JEŚLI CHCEMY, BY:
sos był gęstszy, dodajemy więcej mąki.
26.JAK PODAWAĆ INDYKA:
podajemy z gotowym sosem.
Indyk z gruszkowym nadzieniem

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE W RONDLU

mieszamy białe wino, miód, 200 ml bulionu drobiowego, 120 g masła i jedną obraną, pozbawioną gniazda nasiennego, bardzo drobno posiekaną gruszkę.

2

STAWIAMY GARNEK NA

średnim ogniu i podgrzewamy, aż całość się zagotuje.

3

NASTĘPNIE ZMNIEJSZAMY PŁOMIEŃ

i gotujemy jeszcze przez 20 minut.

4

ZDEJMUJEMY Z OGNIA,

studzimy i całość miksujemy za pomocą blendera, aż w glazurze nie będzie grudek. ODSTAWIAMY NA: bok.

5

CHLEB KROIMY W

kostkę (powinniśmy otrzymać ok.

6

5 SZKLANEK) I

przesypujemy do dużej miski.

7

WLEWAMY MLEKO I

mieszając od czasu do czasu, czekamy, aż chleb nim nasiąknie. 1 GRUSZKĘ OBIERAMY,: pozbawiamy gniazda nasiennego i drobno siekamy. DODAJEMY DO: chleba. SIEKAMY JEDNĄ: cebulę.

8

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

60 g masła i szklimy cebulę, a następnie dodajemy ją do chleba i gruszek.

9

DO MISKI DODAJEMY

jajko, posiekaną pietruszkę, 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę tymianku.

10

CAŁOŚĆ DOKŁADNIE MIESZAMY,

następnie dodajemy 2 łyżki przygotowanej wcześniej glazury i ponownie mieszamy.

11

MISKĘ Z FARSZEM

odstawiamy na bok.

12

ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO

220-240 stopni C.

13

INDYKA DOKŁADNIE MYJEMY

i suszymy. 220 G MASŁA: rozpuszczamy, studzimy i mieszamy z pozostałym tymiankiem, solą i pieprzem.

14

TŁUSZCZEM SMARUJEMY DOKŁADNIE

indyka zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz, a także pod skórą na piersi.

15

POZOSTAŁĄ CEBULĘ KROIMY

w piórka i rozkładamy ją równomiernie na dnie brytfanny.

16

NA CEBULI UKŁADAMY

indyka, a następnie faszerujemy go przygotowanym wcześniej nadzieniem.

17

ZWIĄZUJEMY NOGI INDYKA

sznurkiem, by farsz nie wypadał ze środka. 1L BULIONU MIESZAMY: z 1/2 szklanki przygotowanej wcześniej glazury i całość wlewamy na dno brytfanny.

18

POZOSTAŁE GRUSZKI PRZEKRAWAMY

na połówki i układamy je dookoła indyka.

19

MIĘSO WSADZAMY DO

rozgrzanego piekarnika.

20

PO 30 MINUTACH

zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy indyka w zależności od jego wagi (licząc około 15-20 minut na każdy jego kilogram).

21

CO 15 MINUT

podlewamy indyka zbierającym się na dnie brytfanny sosem, a średnio co trzeci raz polewamy mięso także odrobiną pozostałej glazury z miodu i wina.

22

PODCZAS PIECZENIA CO

jakiś czas obracamy w piekarniku brytfannę, by indyk równomiernie się upiekł.

23

GDY INDYK JEST

gotowy, wyjmujemy go z piekarnika, z dna naczynia zbieramy sos (około 3 szklanek) i przelewamy do rondla.

24

USTAWIAMY GARNEK NA

małym ogniu, dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, całość mieszamy, aż sos będzie gładki i bez grudek.

25

JEŚLI CHCEMY, BY

sos był gęstszy, dodajemy więcej mąki.

26

JAK PODAWAĆ INDYKA

podajemy z gotowym sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

8651,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1081,4 kcal

🥑

Tłuszcz

55,6 g

🌾

Węglowodany

95,9 g

🥬

Błonnik

50,7 g

💪

Białko

50,7 g

Podobne przepisy