Ravioli z cukinią i ricottą • przepis • składniki • przygotowanie
Nic nie zachwyci fanów kuchni w stylu włoskim tak jak domowe ravioli! Przygotuj je, wykorzystując przepis Karola, i podaj z pysznym, maślano-ziołowym sosem.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚCIERAMY I PRZESMAŻAMY CUKINIĘ
Cukinię pozbawioną końcówek ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Ricottę łączymy w misce z żółtkami jaj. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przesmażoną i przestudzoną cukinię oraz ser grana padano lub parmezan starty na tarce o drobnych oczkach. Całość mieszamy, aż składniki się połączą.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę wsypujemy do misy robota kuchennego. Dodajemy jajko i żółtka. Ciasto wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy odrobinę ciepłej wody. Dalej wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i zwarte – pod koniec dodajemy odrobinę oliwy.
FORMUJEMY RAVIOLI
Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część zagniatamy chwilę na blacie oprószonym mąką i przepuszczamy kilka razy przez maszynkę do makaronu, by uzyskać cienkie, elastyczne paski. Nierówne brzegi ciasta odkrawamy.
GOTUJEMY RAVIOLI
Ravioli gotujemy partiami we wrzącej, osolonej wodzie, aż ciasto zmięknie.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Czosnek pokrojony w plasterki przesmażamy na patelni na maśle. Dodajemy olej z pestek winogron i chwilę podgrzewamy, aż smaki się połączą.
PODAJEMY RAVIOLI
Ravioli przekładamy na talerz. Dekorujemy z wierzchu listkami świeżej bazylii, oprószamy serem grana padano lub parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach. Tuż przed podaniem doprawiamy pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3328,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
554,8 kcal
Tłuszcz
29,9 g
Węglowodany
42,7 g
Błonnik
21,2 g
Białko
21,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron alla carbonara z guanciale
Klasyka prosto ze słonecznych Włoch, czyli makaron alla carbonara z guanciale! Sprawdź, jak przygotować to znane na całym świecie danie, i zaskocz bliskich smakiem godnym restauracyjnych dań.

Panna cotta waniliowa z owocami lasu
Przygotuj deser inspirowanych kuchnią włoską, który pokochał cały świat! Kilka prostych produktów, świeże owoce i zachwycający efekt!

Kresowe kluski z makiem
Mak w roli głównej? Te kresowe kluski z pewnością przypadną Wam do gustu na święta, ale nie tylko – sprawdźcie sami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy
Przygotuj pyszny wieniec drożdżowy według przepisu Pawła Małeckiego. Podaj go z domową konfiturą pomarańczową!

Warstwowa panna cotta
Panna cotta to znany deser, który Paweł przygotował w nowej, zaskakującej odsłonie. Wypróbuj przepis na warstwową panna cottę i ciesz się jej śmietankowo-owocowym smakiem!

Pizza xxl
Idealne ciasto, delikatna mozzarella, złocisty ser gouda, świeża cukinia, pachnąca bazylia... Taka powinna być pizza!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Śródziemnomorski burger z paprykowym relishem
Burgery inspirowane kuchnią śródziemnomorską z dodatkiem paprykowego relishu i sera feta to pyszny pomysł na grilla. Koniecznie sprawdź, jak smaczne jest to danie!

Pikantny kebab z sosem jogurtowym
Pikantne mięso, wyrazisty sos i chrupiąca kapusta w pszennej tortilli – oryginalny, a zarazem prosty przepis na kebab.

Deser gruszkowo-malinowy
Przygotuj deser doskonały na upały – z orzeźwiającą owocową galaretką i musem gruszkowym!