lamotek.pl

Gnocchi z burakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Kluseczki w włoskim stylu – kuzynki polskich kopytek – dzięki przepisowi Kingi rumienią się od buraka! Spróbuj, jak smakuje buraczane gnocchi z dodatkiem rukoli i orzeszków pinii!

Gnocchi z burakiem

Kluseczki w włoskim stylu – kuzynki polskich kopytek – dzięki przepisowi Kingi rumienią się od buraka! Spróbuj, jak smakuje buraczane gnocchi z dodatkiem rukoli i orzeszków pinii!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
rukola - 20 g
orzeszki piniowe - 3 łyżki
ząbek czosnku - 1 szt.
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
sól - 0,5 łyżeczki
parmezan tarty - 3 łyżki
mąka pszenna - 140 g
ser ricotta - 200 g
buraki gotowane - 180 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Ugotowane buraki starte na tarce o drobnych oczkach łączymy w misce z ricottą i oboma rodzajami mąki. Dodajemy sól i parmezan. Dokładnie mieszamy składniki i wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto.
2.FORMUJEMY I GOTUJEMY GNOCCHI:
Na desce oprószonej mąką z części ciasta formujemy wałeczek i odkrawamy z niego kawałki o szerokości ok. 1 cm. Na wierzchu każdej kluseczki odciskamy wzór za pomocą widelca.
3.PODSMAŻAMY GNOCCHI:
Drobno posiekany czosnek podsmażamy z orzeszkami pinii na maśle i oliwie na głębokiej patelni. Gdy orzeszki się zarumienią, dodajemy ugotowane i odcedzone gnocchi. Smażymy ok. 2 minut, by smaki się połączyły.
Gnocchi z burakiem

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Ugotowane buraki starte na tarce o drobnych oczkach łączymy w misce z ricottą i oboma rodzajami mąki. Dodajemy sól i parmezan. Dokładnie mieszamy składniki i wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto.

2

FORMUJEMY I GOTUJEMY GNOCCHI

Na desce oprószonej mąką z części ciasta formujemy wałeczek i odkrawamy z niego kawałki o szerokości ok. 1 cm. Na wierzchu każdej kluseczki odciskamy wzór za pomocą widelca.

3

PODSMAŻAMY GNOCCHI

Drobno posiekany czosnek podsmażamy z orzeszkami pinii na maśle i oliwie na głębokiej patelni. Gdy orzeszki się zarumienią, dodajemy ugotowane i odcedzone gnocchi. Smażymy ok. 2 minut, by smaki się połączyły.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1353,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

676,9 kcal

🥑

Tłuszcz

34,4 g

🌾

Węglowodany

70,9 g

🥬

Błonnik

24,2 g

💪

Białko

24,2 g

Podobne przepisy