lamotek.pl

Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj najsłynniejsze francuskie naleśniki z pomarańczami. Są słodkie, aromatyczne i orzeźwiające – wyśmienite!

Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami

Przygotuj najsłynniejsze francuskie naleśniki z pomarańczami. Są słodkie, aromatyczne i orzeźwiające – wyśmienite!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 1 szt.
cukier wanilinowy - 1 paczka
mleko - 250 ml
skórka z pomarańczy, tarta - 20 g
sól - 1 szczypta
likier pomarańczowy - 50 ml
mąka pszenna - 120 g
pomarańcza - 3 szt.
cukier trzcinowy - 40 g
masło - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO ZA POMOCĄ:
miksera lub rózgi cukierniczej robimy ciasto: miksujemy mleko z jajkiem, cukrem wanilinowym oraz skórką pomarańczową i szczyptą soli, stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając.
2.CIASTO POWINNO MIEĆ:
jednolitą konsystencję.
3.ODSTAWIAMY CIASTO NA:
jakieś 30 minut, po czym smażymy na rozgrzanej paleni cienkie naleśniki.
4.PRZED SMAŻENIEM PATELNIĘ:
należy cienko posmarować olejem, np.
5.ZA POMOCĄ PĘDZLA:
kuchennego.
6.Z PODANEJ ILOŚCI:
ciasta otrzymamy 5-6 naleśników, w zależności od wielkości patelni.
7.LEKKO OSTUDZONE NALEŚNIKI:
składamy a 4 części, w tzw. CHUSTECZKĘ.
8.SOS POMARAŃCZOWY Z:
filetami z pomarańczy Dwie pomarańcze wyparzamy i ocieramy z nich skórkę.
9.PO OTARCIU SKÓRKI:
i obraniu pomarańcze filetujemy (wycinamy z nich segmenty, bez błonek).
10.Z POZOSTAŁEJ POMARAŃCZY:
wyciskamy sok.
11.NA ROZGRZANEJ PATELNI:
karmelizujemy cukier z masłem – na suchej patelni rozpuszczamy cukier, a gdy się rozpuści, dodajemy masło i mieszamy aż do rozpuszczenia się.
12.OKOŁO 10 G:
masła odkładamy do podsmażenia filetów z pomarańczy.
13.NA PATELNIĘ Z:
gotowym karmelem kładziemy złożone w chusteczkę naleśniki i delikatnie je podsmażamy na karmelizowanym cukrze z masłem z obu stron.
14.GDY NALEŚNIKI SĄ:
już podsmażone wlewamy na patelnię sok z pomarańczy oraz dodajemy skórkę z otartych pomarańczy.
15.CAŁOŚĆ SMAŻYMY PRZEZ:
3-4 minuty na średnim ogniu, do momentu odparowania części soku.
16.SOS POWINIEN LEKKO:
zgęstnieć i nabrać konsystencji sosu.
17.OSTATNIM ETAPEM JEST:
dodanie likieru i flambirowenie czyli podpalenie alkoholu.
18.ZWIĘKSZAMY PŁOMIEŃ LUB:
moc kuchenki, wlewamy na patelnię likier i gdy zacznie mocno parować - podpalamy płyn na patelni, bardzo przy tym uważając !!!
19.GDY ALKOHOL SIĘ:
wypali przekładamy naleśniki na talerz, zostawiając na patelni sos.
20.DO SOSU NA:
patelni dokładamy filety pomarańczy i resztę masła, smażymy przez chwilę, aż masło się rozpuści i połączy z sosem.
21.JAK PODAWAĆ GORĄCYMI:
filetami z pomarańczy dekorujemy naleśniki i polewamy gorącym sosem.
Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO ZA POMOCĄ

miksera lub rózgi cukierniczej robimy ciasto: miksujemy mleko z jajkiem, cukrem wanilinowym oraz skórką pomarańczową i szczyptą soli, stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając.

2

CIASTO POWINNO MIEĆ

jednolitą konsystencję.

3

ODSTAWIAMY CIASTO NA

jakieś 30 minut, po czym smażymy na rozgrzanej paleni cienkie naleśniki.

4

PRZED SMAŻENIEM PATELNIĘ

należy cienko posmarować olejem, np.

5

ZA POMOCĄ PĘDZLA

kuchennego.

6

Z PODANEJ ILOŚCI

ciasta otrzymamy 5-6 naleśników, w zależności od wielkości patelni.

7

LEKKO OSTUDZONE NALEŚNIKI

składamy a 4 części, w tzw. CHUSTECZKĘ.

8

SOS POMARAŃCZOWY Z

filetami z pomarańczy Dwie pomarańcze wyparzamy i ocieramy z nich skórkę.

9

PO OTARCIU SKÓRKI

i obraniu pomarańcze filetujemy (wycinamy z nich segmenty, bez błonek).

10

Z POZOSTAŁEJ POMARAŃCZY

wyciskamy sok.

11

NA ROZGRZANEJ PATELNI

karmelizujemy cukier z masłem – na suchej patelni rozpuszczamy cukier, a gdy się rozpuści, dodajemy masło i mieszamy aż do rozpuszczenia się.

12

OKOŁO 10 G

masła odkładamy do podsmażenia filetów z pomarańczy.

13

NA PATELNIĘ Z

gotowym karmelem kładziemy złożone w chusteczkę naleśniki i delikatnie je podsmażamy na karmelizowanym cukrze z masłem z obu stron.

14

GDY NALEŚNIKI SĄ

już podsmażone wlewamy na patelnię sok z pomarańczy oraz dodajemy skórkę z otartych pomarańczy.

15

CAŁOŚĆ SMAŻYMY PRZEZ

3-4 minuty na średnim ogniu, do momentu odparowania części soku.

16

SOS POWINIEN LEKKO

zgęstnieć i nabrać konsystencji sosu.

17

OSTATNIM ETAPEM JEST

dodanie likieru i flambirowenie czyli podpalenie alkoholu.

18

ZWIĘKSZAMY PŁOMIEŃ LUB

moc kuchenki, wlewamy na patelnię likier i gdy zacznie mocno parować - podpalamy płyn na patelni, bardzo przy tym uważając !!!

19

GDY ALKOHOL SIĘ

wypali przekładamy naleśniki na talerz, zostawiając na patelni sos.

20

DO SOSU NA

patelni dokładamy filety pomarańczy i resztę masła, smażymy przez chwilę, aż masło się rozpuści i połączy z sosem.

21

JAK PODAWAĆ GORĄCYMI

filetami z pomarańczy dekorujemy naleśniki i polewamy gorącym sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1596,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

399 kcal

🥑

Tłuszcz

14 g

🌾

Węglowodany

53,1 g

🥬

Błonnik

2,6 g

💪

Białko

8,5 g

Podobne przepisy