lamotek.pl

Fitciasto mandarynkowe bez mąki • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto od serca? Koniecznie spróbuj tego przepisu! Pokochasz je za prostotę i wyjątkowy, mandarynkowy smak.

Fitciasto mandarynkowe bez mąki

Ciasto od serca? Koniecznie spróbuj tego przepisu! Pokochasz je za prostotę i wyjątkowy, mandarynkowy smak.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 2 łyżki
mięta świeża - 2 g
cynamon - 2 szczypty
jajko - 2 szt.
jogurt naturalny - 150 g
mandarynka - 5 szt.
migdały - 100 g
miód - 3 łyżki
mleko 3,2% - 100 ml
olej - 1 łyżka
olej rzepakowy - 2 łyżki
płatki owsiane - 165 g

Instrukcje przygotowania

1.FILETUJEMY MANDARYNKI:
Do dużej miski ścieramy skórkę z 2 mandarynek. Do drugiej miski filetujemy pozostałe mandarynki. Ostatnią z nich filetujemy do połowy, a z pozostałej części wyciskamy sok.
2.ŁĄCZYMY PŁATKI Z MLEKIEM:
Płatki owsiane miksujemy w blenderze. Dodajemy do miski ze skórką z mandarynek. Całość mieszamy. Mleko podgrzewamy w mikrofalówce lub rondelku, tak aby było ciepłe, ale niezagotowane, a następnie zalewamy nim płatki. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
3.DODAJEMY JOGURT I MIGDAŁY:
Dodajemy do płatków jogurt naturalny oraz jajka i dokładnie mieszamy. Migdały blendujemy na mączkę i dodajemy do płatków razem z miodem i olejem rzepakowym. Na koniec dodajemy mandarynki z odrobiną soku oraz cynamon. Całość dokładnie mieszamy.
4.PODAJEMY CIASTO:
Przekładamy ciasto na talerz i posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Podajemy z cząstkami mandarynki i listkami mięty.
Fitciasto mandarynkowe bez mąki

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

FILETUJEMY MANDARYNKI

Do dużej miski ścieramy skórkę z 2 mandarynek. Do drugiej miski filetujemy pozostałe mandarynki. Ostatnią z nich filetujemy do połowy, a z pozostałej części wyciskamy sok.

2

ŁĄCZYMY PŁATKI Z MLEKIEM

Płatki owsiane miksujemy w blenderze. Dodajemy do miski ze skórką z mandarynek. Całość mieszamy. Mleko podgrzewamy w mikrofalówce lub rondelku, tak aby było ciepłe, ale niezagotowane, a następnie zalewamy nim płatki. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

3

DODAJEMY JOGURT I MIGDAŁY

Dodajemy do płatków jogurt naturalny oraz jajka i dokładnie mieszamy. Migdały blendujemy na mączkę i dodajemy do płatków razem z miodem i olejem rzepakowym. Na koniec dodajemy mandarynki z odrobiną soku oraz cynamon. Całość dokładnie mieszamy.

4

PODAJEMY CIASTO

Przekładamy ciasto na talerz i posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Podajemy z cząstkami mandarynki i listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2222,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

185,2 kcal

🥑

Tłuszcz

8,7 g

🌾

Węglowodany

23,1 g

🥬

Błonnik

6 g

💪

Białko

6 g

Podobne przepisy