Fit naleśniki. Alternatywa dla klasyki • przepis • składniki • przygotowanie
Naleśniki to niezwykle popularne danie, które ma olbrzymie grono fanów na całym świecie. Chociaż tradycyjna wersja jest niezwykle pyszna, to jednak nie zawsze pasuje do naszej diety. Całe szczęście chcąc się dobrze odżywiać, nie trzeba rezygnować z tego przysmaku. Istnieje alternatywa w postaci fit naleśników. Jak zrobić te mniej kaloryczną wersję naleśników? Odkryj ją wraz z nami!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROBIMY BAZĘ
Do miski wlej wodę, olej (10 ml) oraz jogurt, a następnie dodaj powoli mąkę i wymieszaj masę. Najlepiej wybierz jogurt bez cukru.
UBIJAMY BIAŁKA
Oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do słoiczka lub innego pojemnika i odłóż do lodówki, białka wlej do wysokiego naczynia i ubij na sztywno z solą.
DODAJEMY BIAŁKA DO BAZY
Do masy z mąki, wody i jogurtu dodaj powoli białka i delikatnie wymieszaj. Masa powinna być bardziej puszysta od klasycznej masy naleśnikowej z dodatkiem żółtka.
SMAŻYMY NALEŚNIKI
Patelnię rozgrzej, a następnie nalej na nią 10 ml oleju. Gdy olej zacznie lekko skwierczeć, możesz przejść do smażenia naleśników. Najpierw nabierz chochelką masę, a potem wylej ją na powierzchnię patelni i delikatnie wygładź. Naleśnik smaż po 2-3 minuty na stronę, a potem przewróć na drugą. Usmażonego naleśnika przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
PODAJEMY NALEŚNIKI
Gdy wysmażysz wszystkie naleśniki, możesz przejść do ich nadziewania i podawania. Fit naleśniki genialnie smakują z jogurtem, chudym twarogiem i świeżymi owocami. Możesz też dodać do nich trochę masła orzechowego, jednakże pamiętaj o tym, że jest ono bardzo kaloryczne.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1965,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
327,5 kcal
Tłuszcz
9,7 g
Węglowodany
45,3 g
Błonnik
4,3 g
Białko
14,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto jogurtowo-bananowe ze śliwkami
Niezwykle proste ciasto jogurtowo-bananowe, do którego przygotowania nie potrzeba nawet miksera. Wypróbuj przepis i sprawdź, jak smakuje ten wypiek z dodatkiem śliwek i migdałów.

Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana
Plastry mięsa w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych, a do tego pyszna sałatka. Proste, lekkie i pełne smaku danie!

Sałatka z halloumi, rukolą i szpinakiem
Przygotuj sałatkę, która smakiem przypomni Ci greckie wyspy. Rukola, szpinak i ser halloumi w roli głównej!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotlety mielone z indyka
Kotlety mielone z indyka to pyszne i lekkie danie, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Mięso z indyka jest delikatne, chude i bogate w białko, co czyni je idealnym wyborem na codzienny obiad dla dzieci i dorosłych. Spróbuj zastąpić mielonymi z indyka tradycyjne kotlety mielone i pozwól sobie na urozmaicenie w kuchni!

Klopsiki zapiekane z serem provolone
Klopsiki wołowe, aromatyczny sos pomidorowy, makaron i włoski ser provolone to przepis na pyszne i sycące danie. Wypróbuj i przygotuj sobie pyszny obiad!

Awokado zapiekane z jajkiem
Nowoczesny pomysł na śniadanie! Awokado zapiekane z jajkami podane z grzankami z masłem miętowym.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczony kurczak w jogurcie
Aromatyczny i delikatny, dzięki marynacie jogurtowej, kurczak z suszonymi pomidorami to pomysł na obiad, który zachwyci każdego, kto go spróbuje. Sprawdź, jaki jest prosty w przygotowaniu!

Zapiekanka makaronowa z cukinią – pachnie Prowansją!
Ta zapiekanka połączy smak legendarnej kiełbasy krakowskiej z klimatem pachnącej ziołami Prowansji.

Owocowe smoothie dla dzieci
Wystarczy kilka składników, by przygotować pyszne, pożywne smoothie! Przygotuj je razem z Darią Ładochą!