lamotek.pl

Fasolka po bretońsku • przepis • składniki • przygotowanie

Dania jednogarnkowe to zawsze dobry pomysł na szybki obiad! Poznaj przepis na fasolkę po bretońsku z boczkiem i kiełbasą.

Fasolka po bretońsku

Dania jednogarnkowe to zawsze dobry pomysł na szybki obiad! Poznaj przepis na fasolkę po bretońsku z boczkiem i kiełbasą.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

boczek wędzony - 200 g
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
fasola czerwona z puszki - 420 g
kiełbasa śląska - 200 g
koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
liść laurowy - 2 szt.
sól - 1 szczypta
majeranek suszony - 2 łyżeczki
ziele angielskie - 3 szt.
pomidory krojone z puszki - 400 g
ząbek czosnku - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY BOCZEK I KIEŁBASĘ:
Z BOCZKU ODCINAMY SKÓRĘ, RESZTĘ KROIMY W KOSTKĘ I WRZUCAMY DO DOBRZE ROZGRZANEGO GARNKA LUB NACZYNIA ŻAROODPORNEGO. DODAJEMY POKROJONĄ NA MNIEJSZE KAWAŁKI KIEŁBASĘ I CEBULĘ POKROJONĄ W KOSTKĘ. NASTĘPNIE DODAJEMY DROBNO POSIEKANY CZOSNEK.KROK 2: DODAJEMY FASOLĘ FASOLĘ OSĄCZAMY: i dodajemy do garnka. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.KROK 3: DOPRAWIAMY DANIE DODAJEMY POMIDORY: i koncentrat. Danie doprawiamy majerankiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz solą i pieprzem. Dusimy około 15 minut na wolnym ogniu.
Fasolka po bretońsku

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY BOCZEK I KIEŁBASĘ

Z BOCZKU ODCINAMY SKÓRĘ, RESZTĘ KROIMY W KOSTKĘ I WRZUCAMY DO DOBRZE ROZGRZANEGO GARNKA LUB NACZYNIA ŻAROODPORNEGO. DODAJEMY POKROJONĄ NA MNIEJSZE KAWAŁKI KIEŁBASĘ I CEBULĘ POKROJONĄ W KOSTKĘ. NASTĘPNIE DODAJEMY DROBNO POSIEKANY CZOSNEK.KROK 2: DODAJEMY FASOLĘ FASOLĘ OSĄCZAMY: i dodajemy do garnka. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.KROK 3: DOPRAWIAMY DANIE DODAJEMY POMIDORY: i koncentrat. Danie doprawiamy majerankiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz solą i pieprzem. Dusimy około 15 minut na wolnym ogniu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1987,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

331,2 kcal

🥑

Tłuszcz

22,4 g

🌾

Węglowodany

19,8 g

🥬

Błonnik

13,8 g

💪

Białko

13,8 g

Podobne przepisy