lamotek.pl

Farsz do pierogów z serem parmigiano reggiano • przepis • składniki • przygotowanie

Prosty w przygotowaniu i dzięki wyjątkowym dodatkom niezwykle aromatyczny, ziemniaczany farsz do domowych pierogów lub krokietów. Sprawdź ten przepis i zaskocz bliskich nowym smakiem!

Farsz do pierogów z serem parmigiano reggiano

Prosty w przygotowaniu i dzięki wyjątkowym dodatkom niezwykle aromatyczny, ziemniaczany farsz do domowych pierogów lub krokietów. Sprawdź ten przepis i zaskocz bliskich nowym smakiem!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ziemniak - 400 g
parmiggiano reggiano - 150 g
krem grzybowy - 1 łyżka
ząbek czosnku - 1 szt.
cebula - 1 szt.
natka pietruszki - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie. Miękkie ziemniaki odcedzamy i studzimy.
2.PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI FARSZU:
Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek i pietruszkę drobno siekamy. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie, aż nabierze złotego koloru.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU:
Ziemniaki ugniatamy z serem i kremem grzybowym za pomocą tłuczka do ziemniaków. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę i czosnek, a także podsmażoną cebulkę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4.GOTUJEMY ZIEMNIAKI:
Do pojemnika miksującego wlewamy ok. 500 ml wody i wkładamy wkładkę do gotowania. Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy na wkładce i oprószamy solą. Gotujemy je, wybierając programgotowanie na parze / czas 25 minut / temperatura 120°C / obroty 1. Ugotowane ziemniaki studzimy i myjemy misę urządzenia.
5.ROZDRABNIAMY SKŁADNIKI:
Ser kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do pojemnika miksującego wraz z czosnkiem i pietruszką. Wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 10. Rozdrobnione składniki przekładamy do miski.
6.SIEKAMY I PODSMAŻAMY CEBULĘ:
Obraną cebulę przekładamy do pojemnika miksującego i rozdrabniamy, wybierając programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 8. Posiekaną cebulę zgarniamy ze ścianek pojemnika, dodajemy oliwę i całość podsmażamy, używając programuprzypiekanie / czas 3 minuty / temperatura 110°C / obroty 1.
7.MIESZAMY FARSZ:
Do pojemnika miksującego dodajemy przestudzone ziemniaki, krem grzybowy i pozostałe składniki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / obroty 4.
Farsz do pierogów z serem parmigiano reggiano

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie. Miękkie ziemniaki odcedzamy i studzimy.

2

PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI FARSZU

Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek i pietruszkę drobno siekamy. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie, aż nabierze złotego koloru.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU

Ziemniaki ugniatamy z serem i kremem grzybowym za pomocą tłuczka do ziemniaków. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę i czosnek, a także podsmażoną cebulkę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4

GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Do pojemnika miksującego wlewamy ok. 500 ml wody i wkładamy wkładkę do gotowania. Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy na wkładce i oprószamy solą. Gotujemy je, wybierając programgotowanie na parze / czas 25 minut / temperatura 120°C / obroty 1. Ugotowane ziemniaki studzimy i myjemy misę urządzenia.

5

ROZDRABNIAMY SKŁADNIKI

Ser kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do pojemnika miksującego wraz z czosnkiem i pietruszką. Wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 10. Rozdrobnione składniki przekładamy do miski.

6

SIEKAMY I PODSMAŻAMY CEBULĘ

Obraną cebulę przekładamy do pojemnika miksującego i rozdrabniamy, wybierając programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 8. Posiekaną cebulę zgarniamy ze ścianek pojemnika, dodajemy oliwę i całość podsmażamy, używając programuprzypiekanie / czas 3 minuty / temperatura 110°C / obroty 1.

7

MIESZAMY FARSZ

Do pojemnika miksującego dodajemy przestudzone ziemniaki, krem grzybowy i pozostałe składniki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / obroty 4.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1111,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

277,8 kcal

🥑

Tłuszcz

13,3 g

🌾

Węglowodany

22,5 g

🥬

Błonnik

2,3 g

💪

Białko

16 g

Podobne przepisy