Czerstwy chleb na 3 sposoby: tarta, spaghetti i bułka na mleku • przepis • składniki • przygotowanie
Poznaj trzy przepisy Kingi w duchu zero waste z wykorzystaniem czerstwego chleba. Dowiedz się, jak zrobić tartę bez pieczenia, bułkę na mleku i spaghetti z okruszkami!

Składniki
Instrukcje przygotowania
TARTA BEZ PIECZENIA
Przygotuj rozdrabniacz małą patelnię z pokrywką W misie rozdrabniacza umieszczamy czerstwe pieczywo i zioła prowansalskie. MIKSUJEMY.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
olej, dokładnie rozsmarowujemy.
WYSYPUJEMY ZMIKSOWANE PIECZYWO,
rozkładamy na patelni równomiernie, delikatnie dociskając.
DO MISKI WBIJAMY
jaja, dolewamy mleko.
MIESZAMY TRZEPACZKĄ. DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem.
MASĘ WYLEWAMY NA
spód chlebowy.
WYKŁADAMY NA WIERZCH
porwane na kawałki liście szpinaku, pokrojone pomidorki koktajlowe. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
PRZYKRYWAMY PRZYKRYWKĄ.
SMAŻYMY NA MAŁYM
ogniu około 10 minut.
PODAJEMY OPRÓSZONE POSIEKANYM
szczypiorkiem.
BUŁKA NA MLEKU
Bułkę przekrawamy na pół, umieszczamy w misce i zalewamy mlekiem.
BUŁKĘ OBRACAMY, ABY
wchłonęła jak najwięcej mleka – pilnujemy, by nie rozmokła całkowicie. NA PATELNI ROZTAPIAMY: masło.
BUŁKĘ SMAŻYMY Z
obu stron na złoty kolor. PODAJEMY OPRÓSZONĄ: cukrem.
SPAGHETTI Z OKRUSZKAMI
Przygotuj rozdrabniacz Bułkę miksujemy w rozdrabniaczu.
MAKARON GOTUJEMY W
osolonej wodzie.
ROZGRZEWAMY DUŻĄ PATELNIĘ
razem z 3 łyżkami oliwy.
PODSMAŻAMY CZOSNEK POKROJONY
w plasterki oraz rozdrobnioną bułkę.
CAŁOŚĆ SMAŻYMY PRZEZ
ok. 3-4 MINUTY.
DODAJEMY ODROBINĘ SKÓRKI
startej z cytryny.
OPRÓSZAMY SOLĄ.
MIESZAMY.
OPCJONALNIE DODAJEMY ODROBINĘ
ugotowanej kaszy. CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO: miski.
NA TĘ SAMĄ
patelnię wylewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy szpinak. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
SMAŻYMY, AŻ ZMNIEJSZY
swoją objętość. DODAJEMY UGOTOWANY: makaron. POSYPUJEMY PRZYGOTOWANĄ WCZEŚNIEJ: posypką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
419,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
209,7 kcal
Tłuszcz
11,1 g
Węglowodany
23,5 g
Błonnik
3,4 g
Białko
3,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci
Ciasto jak u babci? Znaczy, że najlepsze! A z tym przepisem przeniesiecie się do kuchni w stylu włoskim! Koniecznie odbądźcie tę kulinarną podróż, będzie naprawdę smacznie!

Ciasto kawowo-wiśniowe
Ciasto kawowo-wiśniowe sprawdzi się zarówno na rodzinnych przyjęciach, jak i w słodkie weekendy!

Pizzo-burger
Masz ochotę na burgera i pizzę jednocześnie? DG pokaże Ci sposób, jak te dwa dania połączyć w jedno!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chrupiące ciasteczka czekoladowe
Niezwykle prosta oraz smakowita przekąska pełna orzechów, pestek dyni i czekolady. Pokochają ją zarówno dzieci, jak i dorośli!

Lody jogurtowo-brzoskwiniowe na patyku
Słodki smak brzoskwiń zaklęty w idealnie kremowej konsystencji zamrożonego jogurtu ochłodzi nawet w najgorętsze dni!

Owsianka na mleku
Owsianka na mleku z owocowym sokiem będzie doskonałym pomysłem na szybkie śniadanie dla całej rodziny!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dżem, konfitura i galaretka owocowa
Trzy smaki – wiele zastosowań! Przygotujcie przetwory owocowe według przepisu Pawła, by przekonać się, jak smakują na kanapce, gofrach lub naleśnikach – także zimą!

Zielone szparagi z burratą
Otwórz wiosenny sezon w kuchni z przepisem Kingi! Zielone szparagi podane z burratą i kruszonką z pieczywa to prosty i szybki sposób na lunch lub dodatek do obiadu.

Jabłkowe tacos
Świetna propozycja słodkiej przekąski – jabłkowe tacos! Z własnoręcznie przygotowanymi tortillami i nadzieniem jabłkowym!