Jabłkowe tacos • przepis • składniki • przygotowanie
Świetna propozycja słodkiej przekąski – jabłkowe tacos! Z własnoręcznie przygotowanymi tortillami i nadzieniem jabłkowym!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA TORTILLE
Do miski przekładamy mąkę, sól, masło. Dolewamy stopniowo ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30-40 minut.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE JABŁKOWE
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy syrop klonowy, karmelizujemy go przez moment i dodajemy jabłka. Podsmażamy owoce do momentu uzyskania złotego koloru. Od czasu do czasu mieszamy.
PIECZEMY TORTILLE
Blat posypujemy mąką. Ciasto wykładamy na blat. Rozwałkowujemy cienki placek. Wycinamy kółka o średnicy ok. 8-10 cm. Na rozgrzanej suchej patelni opiekamy minitortille. Pieczemy z obu stron do momentu pojawienia się brązowych plamek.
DOPRAWIAMY NADZIENIE
Gdy jabłka są już złote, dodajemy masło, cynamon i kardamon.
PIECZEMY TACOS
Tortille smarujemy delikatnie syropem klonowym i oprószamy cynamonem, następnie umieszczamy w rowkach na odwrotnej stronie formy do muffinów. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170-180°C i pieczemy 8-10 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
PODAJEMY TACOS
Następnie nakładamy farsz do tacos. Podajemy z kwaśną śmietaną lub lodami waniliowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1322 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
132,2 kcal
Tłuszcz
2,5 g
Węglowodany
26 g
Błonnik
2 g
Białko
2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowane ślimaki z indyka
Kuszące grillowane ślimaczki z piersi indyka, skrywające w swym wnętrzu soczyste kawałki mango i plastry szynki.

Indyjski łosoś w sosie słodko-kwaśnym
Aromatyczne przyprawy, ryż basmati i chlebek naan - rozsmakuj się w kuchni indyjskiej!

Wegańskie muffinki czekoladowe
Ciasto na bazie pomidorów czekoladowych, naturalnie słodki krem z batata i efektowne dekoracje z płatków róż. To brzmi jak przepis na walentynkowe wegańskie muffiny czekoladowe i… na udane święto zakochanych!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta waniliowa na spodzie z płatków cynamonowych
Ciasto z płatków śniadaniowych? Paweł ma na nie świetny przepis! Prosta tarta z kremem waniliowym na spodzie z płatków cynamonowych zasmakuje fanom słodkości w każdym wieku. Spróbuj!

Grillowane truskawki z musem z białej czekolady
Marzysz o deserze z grilla? Przygotuj grillowane truskawki, podane razem z pysznym musem!

Quiche lorraine
Słynna wytrawna tarta znana też jako placek lotaryński. Kruchy spód wypełniony masą z boczkiem i cebulą smakuje każdemu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron z boczniakami po azjatycku
Boczniaki po azjatycku to szybkie, sycące i rozgrzewające danie! Z pewnością zagoszczą na stałe w Waszym menu!

Czerstwy chleb na 3 sposoby: tarta, spaghetti i bułka na mleku
Poznaj trzy przepisy Kingi w duchu zero waste z wykorzystaniem czerstwego chleba. Dowiedz się, jak zrobić tartę bez pieczenia, bułkę na mleku i spaghetti z okruszkami!

Mochi z zieloną herbatą z matcha
Masz ochotę na wyjątkowy deser inspirowany kuchnią w stylu azjatyckim? Spróbuj pysznych, kleistych mochi z dodatkiem zielonej herbaty matcha.