Czekoladowe doniczki z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowo pomysłowy deser przypominający kształtem doniczkę, kryjący w sobie pyszną galaretkę truskawkową z kawałkami owoców. Przygotuj go i zaskocz najbliższych!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADOWE DONICZKI
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie pokrywamy nią wnętrze papierowych kubeczków na tyle grubo, aby dokładnie pokryła boki. Wypełnione czekoladą kubeczki chłodzimy w lodówce przez min. 1 godzinę.
PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ
Wszystkie (poza 2 sztukami) truskawki kroimy w niewielką kostkę. Galaretkę zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą, dokładnie mieszamy i lekko studzimy. Do przestudzonej, ale nadal płynnej galaretki dodajemy jogurt grecki i pokrojone truskawki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
CHŁODZIMY DESERY
Gotową galaretką wypełniamy schłodzone czekoladowe doniczki. Tak przygotowane desery chłodzimy przez kolejną godzinę w lodówce.
PODAJEMY DESERY
Za pomocą nożyczek delikatnie przecinamy wzdłuż nasze papierowe kubki i zdejmujemy je z doniczek. Na wierzch galaretki kruszymy ciasteczka NEO i przyozdabiamy połówkami truskawek oraz listkiem mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1027,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
513,9 kcal
Tłuszcz
24,4 g
Węglowodany
65,1 g
Błonnik
2,2 g
Białko
8,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gofry z jogurtem i truskawkami
Niech zapach domowych gofrów wypełni cały dom! Te według przepisu Kingi będą wyjątkowo puszyste i chrupiące. Podaj je z jogurtem greckim i truskawkową frużeliną – takie połączenie zasmakuje wszystkim!

NAŁADOWANA TORTILLA Z CUKINII
Niektóre dania można rozegrać w całkiem niekonwencjonalny sposób. JaRock! serwuje dziś tortillę w niecodziennym, zielonym wydaniu naładowaną składnikami! Skusisz się?

Cobbler – owoce pod kruchymi ciasteczkami
Potrójnie owocowy cobbler to prawdziwy klasyk deserów. Nektarynki, borówki i truskawki trafią pod warstwę kruchych ciasteczek, by po zapieczeniu stworzyć wyborną kompozycję. Spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapka na ciepło z kiełbasą nduja i burratą
Szybka w przygotowaniu i pełna smaku – taka jest kanapka z kiełbasą nduja i kremową burratą według przepisu Kingi. Wypróbuj ten przepis i ciesz się ciepłym śniadaniem lub kolacją we włoskim stylu!

Gnocchi w sosie z gorgonzoli
Małe kluseczki podane w towarzystwie pysznego kremowego sosu na bazie śmietany i sera gorgonzola oczarują podniebienie.

Ciasteczka brownie – wegańskie!
Ekstremalnie czekoladowe, roślinne ciasteczka z miękkim środkiem i chrupką skórką. Łatwe w przygotowaniu i przepyszne w smaku.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Korzenne ciasteczka na Halloween
Zobacz, jak mistrzowski duet Pawła i Jowity przygotowuje smaczne ciasteczka korzenne i ozdabia je w halloweenowym stylu!

Khao soi - tajska zupa curry
Khao soi to tradycyjna tajska zupa curry, która zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Charakteryzuje się wyjątkowym połączeniem smaków, aromatycznych przypraw i mleka kokosowego, co sprawia, że jest to danie niezwykle sycące, a jednocześnie lekkie. Przygotujmy razem tę pyszną zupę!

Grillowany pstrąg łososiowy w szynce szwarcwaldzkiej
Smakowity pstrąg przesiąknięty nutą cytrynową oraz aromatem świeżej szałwii, owinięty w delikatne plastry szynki.