lamotek.pl

Piersi kaczki faszerowane pieczarkami i serem pleśniowym • przepis • składniki • przygotowanie

Sięgnij po przepis Cyrila z Francji na doskonałe piersi kaczki z farszem pieczarkowo-serowym.

Piersi kaczki faszerowane pieczarkami i serem pleśniowym

Sięgnij po przepis Cyrila z Francji na doskonałe piersi kaczki z farszem pieczarkowo-serowym.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
masło - 3 łyżki
natka pietruszki - 5 g
pieczarka - 150 g
pieprz czarny - 1 szczypta
kaczka pierś - 2 szt.
ser pleśniowy - 50 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA:
Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
2.SMAŻYMY FARSZ:
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, czosnek i pieczarki. Smażymy kilka minut na średnim ogniu. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
3.PRZYGOTOWUJEMY PIERSI KACZKI:
Piersi kaczki oczyszczamy, skórę nacinamy nożem w kratkę. Piersi przekrawamy wzdłuż na pół (nie przecinając do końca) i tworzymy kieszonkę do nadziewania.
4.FASZERUJEMY ROLADKI:
Kieszonki z piersi kaczki nadziewamy warzywnym farszem. Ser pleśniowy kroimy w cienkie plastry i układamy po 2-3 plastry sera w kieszonce. Owijamy każdą pierś dokładnie sznurkiem kuchennym, tworząc kształt roladek.
5.PIECZEMY FASZEROWANE PIERSI KACZKI:
Faszerowane piersi układamy skórą do góry w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w temperaturze 210°C około 20-25 minut (czas pieczenia zależy od wielkości piersi kaczki).
6.SERWUJEMY:
Zdejmujemy sznurek i przekładamy faszerowane piersi na talerz. Dekorujemy listkami natki pietruszki.
Piersi kaczki faszerowane pieczarkami i serem pleśniowym

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA

Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy.

2

SMAŻYMY FARSZ

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, czosnek i pieczarki. Smażymy kilka minut na średnim ogniu. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

3

PRZYGOTOWUJEMY PIERSI KACZKI

Piersi kaczki oczyszczamy, skórę nacinamy nożem w kratkę. Piersi przekrawamy wzdłuż na pół (nie przecinając do końca) i tworzymy kieszonkę do nadziewania.

4

FASZERUJEMY ROLADKI

Kieszonki z piersi kaczki nadziewamy warzywnym farszem. Ser pleśniowy kroimy w cienkie plastry i układamy po 2-3 plastry sera w kieszonce. Owijamy każdą pierś dokładnie sznurkiem kuchennym, tworząc kształt roladek.

5

PIECZEMY FASZEROWANE PIERSI KACZKI

Faszerowane piersi układamy skórą do góry w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w temperaturze 210°C około 20-25 minut (czas pieczenia zależy od wielkości piersi kaczki).

6

SERWUJEMY

Zdejmujemy sznurek i przekładamy faszerowane piersi na talerz. Dekorujemy listkami natki pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

945,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

472,9 kcal

🥑

Tłuszcz

29,7 g

🌾

Węglowodany

12,4 g

🥬

Błonnik

38,8 g

💪

Białko

38,8 g

Podobne przepisy

Piersi kaczki faszerowane pieczarkami i serem pleśniowym - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl