lamotek.pl

Polędwiczki wieprzowe barbeque z sałatką z fasoli • przepis • składniki • przygotowanie

Soczyste mięso, chrupiący boczek i aromatyczny, pikantny sos. Wyborna kompozycja dla miłośników wyrazistego smaku!

Polędwiczki wieprzowe barbeque z sałatką z fasoli

Soczyste mięso, chrupiący boczek i aromatyczny, pikantny sos. Wyborna kompozycja dla miłośników wyrazistego smaku!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

polędwica wieprzowa - 2 szt.
ziele angielskie - 4 szt.
goździki - 7 szt.
imbir mielony - 1 łyżeczka
ocet winny, czerwony - 5 łyżek
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
pieprz biały - 1 szczypta
pomidory krojone z puszki - 400 g
powidła śliwkowe - 1 łyżka
sos sojowy - 5 łyżek
tymianek świeży - 10 g
boczek wędzony w plastrach - 100 g
papryczka chili czerwona - 1 szt.
cukier brązowy - 1 szczypta
ząbek czosnku - 1 szt.
fasola biała z puszki - 200 g
kukurydza konserwowa - 50 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
limonka - 1 szt.
sok z limonki - 20 ml
kolendra świeża - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ BLACHĘ:
wyłożoną pergaminem tarkę o drobnych oczkach piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C Sos Rozgrzewamy garnek.
2.W MOŹDZIERZU ROZCIERAMY:
goździki, ziele angielskie, dodajemy imbir w proszku, mieszamy.
3.W NAGRZANYM GARNKU:
upalamy cukier na karmel, dodajemy drobno posiekany czosnek, 1 łyżkę powideł śliwkowych, paprykę w proszku, ocet winny, sos sojowy (opcjonalnie dodajemy jeszcze 2 łyżki sosu worcestershire).
4.DODAJEMY ROZTARTE W:
moździerzu przyprawy oraz pomidory pelati.
5.DO CAŁOŚCI DODAJEMY:
wodę i gotujemy na małym ogniu.
6.SOS GOTUJEMY POWOLI:
i długo, by wydobyć pełen aromat.
7.W MIĘDZYCZASIE MOŻEMY:
dolewać wodę.
8.POLĘDWICZKI POŁOWĘ PRZYGOTOWANEGO:
sosu przelewamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy niewielką ilość oliwy z oliwek oraz kilka gałązek umytego i posiekanego świeżego tymianku (opcjonalnie).
9.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
10.UMYTE I OSUSZONE:
polędwiczki doprawiamy pieprzem z obu stron, obtaczamy je w sosie.
11.MIĘSO ODSTAWIAMY NA:
10-15 minut.
12.POLĘDWICZKI WKŁADAMY DO:
piekarnika nagrzanego do 180°C (najpierw na 4-5 minut, następnie wyjmujemy je z piekarnika, by mięso odpoczęło, i znów wkładamy do piekarnika na kolejne 2-3 minuty).
13.SAŁATKA Z FASOLI:
Posiekaną papryczkę chili łączymy w misce z bardzo drobno posiekanym czosnkiem, fasolą, kukurydzą, posiekaną kolendrą, skórką otartą z limonki i wyciśniętym z niej sokiem.
14.WSZYSTKIE SKŁADNIKI SAŁATKI:
dokładnie ze sobą mieszamy, odstawiamy.
15.POZOSTAŁY SOS PODGRZEWAMY,:
przed podaniem dodajemy do niego niewielką ilość oliwy z oliwek.
16.PLASTRY BOCZKU PIECZEMY:
w piekarniku aż do chrupkości.
17.SPARZONĄ I WYSZOROWANĄ:
limonkę kroimy na mniejsze cząstki i przysmażamy na patelni z każdej strony.
18.
JAK PODAWAĆ?.
19.NA TALERZ WYKŁADAMY:
sałatkę z fasoli, sos, upieczone polędwiczki oraz przysmażone kawałki limonek. DODAJEMY UPIECZONE KAWAŁKI: boczku.
Polędwiczki wieprzowe barbeque z sałatką z fasoli

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ BLACHĘ

wyłożoną pergaminem tarkę o drobnych oczkach piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C Sos Rozgrzewamy garnek.

2

W MOŹDZIERZU ROZCIERAMY

goździki, ziele angielskie, dodajemy imbir w proszku, mieszamy.

3

W NAGRZANYM GARNKU

upalamy cukier na karmel, dodajemy drobno posiekany czosnek, 1 łyżkę powideł śliwkowych, paprykę w proszku, ocet winny, sos sojowy (opcjonalnie dodajemy jeszcze 2 łyżki sosu worcestershire).

4

DODAJEMY ROZTARTE W

moździerzu przyprawy oraz pomidory pelati.

5

DO CAŁOŚCI DODAJEMY

wodę i gotujemy na małym ogniu.

6

SOS GOTUJEMY POWOLI

i długo, by wydobyć pełen aromat.

7

W MIĘDZYCZASIE MOŻEMY

dolewać wodę.

8

POLĘDWICZKI POŁOWĘ PRZYGOTOWANEGO

sosu przelewamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy niewielką ilość oliwy z oliwek oraz kilka gałązek umytego i posiekanego świeżego tymianku (opcjonalnie).

9

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

10

UMYTE I OSUSZONE

polędwiczki doprawiamy pieprzem z obu stron, obtaczamy je w sosie.

11

MIĘSO ODSTAWIAMY NA

10-15 minut.

12

POLĘDWICZKI WKŁADAMY DO

piekarnika nagrzanego do 180°C (najpierw na 4-5 minut, następnie wyjmujemy je z piekarnika, by mięso odpoczęło, i znów wkładamy do piekarnika na kolejne 2-3 minuty).

13

SAŁATKA Z FASOLI

Posiekaną papryczkę chili łączymy w misce z bardzo drobno posiekanym czosnkiem, fasolą, kukurydzą, posiekaną kolendrą, skórką otartą z limonki i wyciśniętym z niej sokiem.

14

WSZYSTKIE SKŁADNIKI SAŁATKI

dokładnie ze sobą mieszamy, odstawiamy.

15

POZOSTAŁY SOS PODGRZEWAMY,

przed podaniem dodajemy do niego niewielką ilość oliwy z oliwek.

16

PLASTRY BOCZKU PIECZEMY

w piekarniku aż do chrupkości.

17

SPARZONĄ I WYSZOROWANĄ

limonkę kroimy na mniejsze cząstki i przysmażamy na patelni z każdej strony.

18

JAK PODAWAĆ?.

19

NA TALERZ WYKŁADAMY

sałatkę z fasoli, sos, upieczone polędwiczki oraz przysmażone kawałki limonek. DODAJEMY UPIECZONE KAWAŁKI: boczku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2064,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

344,1 kcal

🥑

Tłuszcz

9,3 g

🌾

Węglowodany

23,1 g

🥬

Błonnik

42,5 g

💪

Białko

42,5 g

Podobne przepisy