lamotek.pl

Cynamonki z kremem i śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Spraw, by ta jesień była wyjątkowa i aromatyczna dzięki pysznym cynamonkom o śliwkowym smaku, wykończonym piękną dekoracją.

Cynamonki z kremem i śliwkami

Spraw, by ta jesień była wyjątkowa i aromatyczna dzięki pysznym cynamonkom o śliwkowym smaku, wykończonym piękną dekoracją.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna typ 450 - 500 g
drożdże świeże - 25 g
mleko - 200 ml
jajko - 1 szt.
żółtka jaj - 1 szt.
sól - 1 szczypta
białko jaja kurzego - 1 szt.
powidła śliwkowe - 350 g
mąka pszenna - 50 g
masło - 30 g
cynamon - 1 szczypta
śliwka - 6 szt.
cukier -
woda -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN DROŻDŻOWY:
Podgrzewamy mleko do temperatury ok. 40-45°C – nie może się zagotować. Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy, aż masa stanie się płynna i jednolita, bez grudek. Do misy miksera wsypujemy mąkę i formujemy w niej dołek. Wlewamy do niego podgrzane mleko oraz zaczyn drożdżowy, delikatnie mieszamy, a następnie przykrywamy i odstawiamy na bok, aby drożdże mogły wyrosnąć.
2.PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ:
W misce umieszczamy cukier, mąkę i masło. Dla smaku możemy dodać szczyptę cynamonu. Całość ugniatamy rękami, aż powstaną grudki z ciasta. Kruszonkę wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C z termoobiegiem przez ok. 5 minut. W międzyczasie mieszamy, żeby nie dopuścić do spalenia.
3.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Do rozczynu z drożdży dodajemy 2 szczypty soli, jedno jajko, żółtko i resztę cukru. Mieszamy w mikserze na niskich obrotach. Następnie dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ok. 5 min. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
4.KARMELIZUJEMY ŚLIWKI:
Zmieniamy temperaturę piekarnika na 175°C. Śliwki przekrawamy na pół i pozbywamy się pestek. Na patelnię wsypujemy cukier i wlewamy odrobinę wody. Podgrzewamy, aż cukier zacznie się karmelizować. Dodajemy śliwki i karmelizujemy je.
5.PRZYGOTOWUJEMY CYNAMONKI:
Wyrośnięte ciasto lekko podsypujemy mąką i ugniatamy. Następnie rozwałkowujemy je, nadając mu kształt prostokąta. Rozsmarowujemy powidła węgierkowe na cieście. Powidła posypujemy cynamonem do smaku. Ciasto zwijamy w rulon dłuższym bokiem do środka. Rulon przecinamy na mniejsze paski.
6.PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ DO PIECZENIA:
Formę do pieczenia smarujemy masłem, by cynamonki nie przywierały. Rozkruszonymi biszkoptami posypujemy formę i układamy w niej przygotowane wcześniej cynamonki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
7.PIECZEMY CYNAMONKI:
Cynamonki smarujemy białkiem. Blachę umieszczamy w piekarniku i pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut, aż będą złociste.
8.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, schłodzoną śmietankę i cukier puder. Ubijamy na średnich obrotach, aż masa stanie się gładka i lekko sztywna.
9.DEKORUJEMY CYNAMONKI:
Kremem dekorujemy wierzch cynamonek, a na nim umieszczamy karmelizowane śliwki. Całość posypujemy kruszonką.
Cynamonki z kremem i śliwkami

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN DROŻDŻOWY

Podgrzewamy mleko do temperatury ok. 40-45°C – nie może się zagotować. Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy, aż masa stanie się płynna i jednolita, bez grudek. Do misy miksera wsypujemy mąkę i formujemy w niej dołek. Wlewamy do niego podgrzane mleko oraz zaczyn drożdżowy, delikatnie mieszamy, a następnie przykrywamy i odstawiamy na bok, aby drożdże mogły wyrosnąć.

2

PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ

W misce umieszczamy cukier, mąkę i masło. Dla smaku możemy dodać szczyptę cynamonu. Całość ugniatamy rękami, aż powstaną grudki z ciasta. Kruszonkę wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C z termoobiegiem przez ok. 5 minut. W międzyczasie mieszamy, żeby nie dopuścić do spalenia.

3

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Do rozczynu z drożdży dodajemy 2 szczypty soli, jedno jajko, żółtko i resztę cukru. Mieszamy w mikserze na niskich obrotach. Następnie dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ok. 5 min. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.

4

KARMELIZUJEMY ŚLIWKI

Zmieniamy temperaturę piekarnika na 175°C. Śliwki przekrawamy na pół i pozbywamy się pestek. Na patelnię wsypujemy cukier i wlewamy odrobinę wody. Podgrzewamy, aż cukier zacznie się karmelizować. Dodajemy śliwki i karmelizujemy je.

5

PRZYGOTOWUJEMY CYNAMONKI

Wyrośnięte ciasto lekko podsypujemy mąką i ugniatamy. Następnie rozwałkowujemy je, nadając mu kształt prostokąta. Rozsmarowujemy powidła węgierkowe na cieście. Powidła posypujemy cynamonem do smaku. Ciasto zwijamy w rulon dłuższym bokiem do środka. Rulon przecinamy na mniejsze paski.

6

PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ DO PIECZENIA

Formę do pieczenia smarujemy masłem, by cynamonki nie przywierały. Rozkruszonymi biszkoptami posypujemy formę i układamy w niej przygotowane wcześniej cynamonki. Odstawiamy do wyrośnięcia.

7

PIECZEMY CYNAMONKI

Cynamonki smarujemy białkiem. Blachę umieszczamy w piekarniku i pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut, aż będą złociste.

8

PRZYGOTOWUJEMY KREM

W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, schłodzoną śmietankę i cukier puder. Ubijamy na średnich obrotach, aż masa stanie się gładka i lekko sztywna.

9

DEKORUJEMY CYNAMONKI

Kremem dekorujemy wierzch cynamonek, a na nim umieszczamy karmelizowane śliwki. Całość posypujemy kruszonką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4398,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

366,6 kcal

🥑

Tłuszcz

9,8 g

🌾

Węglowodany

64 g

🥬

Błonnik

0,9 g

💪

Białko

6,9 g

Podobne przepisy