Ciasto salceson z jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie
Salceson z jabłkami Kingi, to nie pomysł na wytrawną przekąskę, lecz szybkie i proste w przygotowaniu ciasto! Wypełnione dużą ilością jabłek i orzechów z pewnością zasmakuje wielbicielom słodyczy.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA I ORZECHY
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Orzechy siekamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
ŁĄCZYMY MOKRE I SUCHE SKŁADNIKI
W misie miksera ubijamy przez 5 minut jajka z cukrem. Cały czas ubijając, dodajemy olej. W osobnej misce przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej, cały czas ubijając.
PIECZEMY CIASTO
Kiedy składniki się połączą, dodajemy pokrojone jabłka oraz orzechy. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą szpatułki. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i pieczemy 50 minut lub do momentu, w którym patyczek włożony w ciasto pozostanie suchy. Przed podaniem ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4040,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
336,7 kcal
Tłuszcz
18 g
Węglowodany
38,8 g
Błonnik
1,8 g
Białko
7,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bruschetta z oliwkami i mozzarellą
Zobacz, jak smakuje bruschetta według Karola Okrasy! Z dodatkiem oliwek, podsmażonego bakłażana i szynki parmeńskiej nabiera wyrazistego charakteru!

Mus miętowy z limonką
Orzeźwienie i słodycz – idealne połączenie dla tych, którzy szukają deseru na upalne dni. Miętowy mus z limonką z przepisu Pawła doskonale sprawdza się w tej roli!

Lunchbox dla dzieci
Po pierwsze: pożywne, po drugie: pyszne! Właśnie takie śniadanie przygotujecie z przepisem Karola na owsiankę i zapiekankę do dziecięcego lunchboxa.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort sushi
Prawdziwa uczta dla miłośników kuchni w japońskim stylu! Elegancki, pięknie udekorowany tort sushi przypomina ogromną rolkę, a bogactwo zamkniętych w nim smaków zaspokoi apetyt wszystkich gości.

Kotleciki z grochu ze szpinakiem
Doskonałe jako samodzielna przekąska, dodatek do tortilli, ryżu, kaszy czy ziemniaków. Pożywne kotleciki z grochu z dodatkiem szpinaku urozmaicą Twoje menu i zasmakują każdemu członkowi rodziny!

Podudzia z indyka z kaszą gryczaną
Tym razem w roli głównej soczysty indyk nacierany aromatycznymi ziołami i podawany z pyszną kaszą gryczaną.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie hot dogi z soczewicy
Przygotowane z soczewicy wegańskie kiełbaski w połączeniu z pysznymi dodatkami z pewnością przypadną do gustu wszystkim wielbicielom fast foodu i nie tylko. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Marynowane rzodkiewki i sałatka ziemniaczana
Marynowane rzodkiewki to idealny składnik sałatki ziemniaczanej. Koniecznie spróbuj tego połączenia!

Chlebowe „muffiny” wytrawne
Muffiny w wersji wytrawnej to nie tylko idealne danie na przyjęcie, ale także wyśmienita przekąska… również na zimno!