lamotek.pl

Ciasto michałek • przepis • składniki • przygotowanie

Czy kiedykolwiek marzyłeś, żeby ulubione cukierki zamienić w ciasto? Ciasto michałek to spełnienie tych słodkich pragnień – intensywnie czekoladowe, z dodatkiem kawałków słynnych polskich pralinek, które nadają mu wyjątkowy smak i konsystencję. To doskonały wybór na każdą okazję, a jego przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać!

Ciasto michałek

Czy kiedykolwiek marzyłeś, żeby ulubione cukierki zamienić w ciasto? Ciasto michałek to spełnienie tych słodkich pragnień – intensywnie czekoladowe, z dodatkiem kawałków słynnych polskich pralinek, które nadają mu wyjątkowy smak i konsystencję. To doskonały wybór na każdą okazję, a jego przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać!

Czas przygotowania
355 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

olej - 110 g
jajko - 6 szt.
proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
kawa - 100 ml
rum brązowy - 40 ml
mleko 3,2% - 900 ml
cukierki michałki - 230 g
masło - 225 g
cukier - 110 g
budyń waniliowy - 70 g
mąka pszenna - 3 łyżki
kakao - 15 g
śmietana 30% - 225 ml
cukier puder - 40 g
cukier wanilinowy - 10 g
śmietan fix - 9 g
dżem z czarnej porzeczki - 250 g
czekolada mleczna - 1 tabliczka

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY JAJKA:
Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Wszystko miksujemy na wysokich obrotach, aż utworzy się puszysta masa.
2.MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI:
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Suche składniki dodajemy powoli do ubitych jajek z cukrem i miksujemy na niskich obrotach, a po chwili dodajemy także olej, wlewając go cienkim strumieniem. Całość miksujemy na jednolitą masę.
4.PIECZEMY CIASTO:
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto, a potem pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu wyciągamy je z piekarnika i studzimy, a potem przekrawamy na dwa blaty.
5.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
Do rondelka wlewamy ok. 230 ml mleka i gotujemy je. W kubku mieszamy ze sobą mleko z budyniem, cukrem oraz mąką. Mieszamy trzepaczką, aby wszystko się połączyło.
6.DODAJEMY BUDYŃ DO MLEKA:
Do gotującego się mleka powoli wlewamy budyń i cały czas wszystko mieszamy. Budyń powinien się zagotować i zgęstnieć. Gotowy budyń studzimy.
7.KROIMY MICHAŁKI:
Michałki wyciągamy ze sreberek i siekamy je drobno. Dodajemy je do umytej i osuszonej miski. Posypujemy kakao i mieszamy.
8.UBIJAMY MASŁO Z DODATKAMI:
W drugiej misce ubijamy masło mikserem, a potem stopniowo dodajemy cukierki, cały czas mieszając masę.
9.DODAJEMY BUDYŃ:
Do ubitego masła dodajemy powoli budyń, cały czas wszystko miksując.
10.NAKŁADAMY KREM:
Ściągamy papier do pieczenia z formy i wkładamy do niej jeden blat ciasta, a następnie łączymy w umytym kubku kawę z rumem i nasączamy połową ponczu blat. Na taką warstwę nakładamy dżem i rozsmarowujemy go, a potem przekładamy na niego krem i wyrównujemy. Całość nakrywamy drugim blatem z ciasta i nasączamy go ponczem. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
11.UBIJAMY ŚMIETANKĘ:
Do umytej i wysuszonej miski wlewamy śmietankę i dodajemy oba cukry, a następnie ubijamy wszystko na sztywno. Gdy piana będzie sztywna, dodajemy śmietan-fix i dalej miksujemy, aż piana osiągnie idealną konsystencję.
12.SKŁADAMY CIASTO:
Przekładamy śmietanę na wierzch ciasta i wyrównujemy ją. Czekoladę ścieramy na tarce wprost na ciasto, aby pokryła całą jego powierzchnię. Ciasto wkładamy do lodówki na 4 godziny.
Ciasto michałek

Czas przygotowania

355 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY JAJKA

Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Wszystko miksujemy na wysokich obrotach, aż utworzy się puszysta masa.

2

MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI

Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Suche składniki dodajemy powoli do ubitych jajek z cukrem i miksujemy na niskich obrotach, a po chwili dodajemy także olej, wlewając go cienkim strumieniem. Całość miksujemy na jednolitą masę.

4

PIECZEMY CIASTO

Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto, a potem pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu wyciągamy je z piekarnika i studzimy, a potem przekrawamy na dwa blaty.

5

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Do rondelka wlewamy ok. 230 ml mleka i gotujemy je. W kubku mieszamy ze sobą mleko z budyniem, cukrem oraz mąką. Mieszamy trzepaczką, aby wszystko się połączyło.

6

DODAJEMY BUDYŃ DO MLEKA

Do gotującego się mleka powoli wlewamy budyń i cały czas wszystko mieszamy. Budyń powinien się zagotować i zgęstnieć. Gotowy budyń studzimy.

7

KROIMY MICHAŁKI

Michałki wyciągamy ze sreberek i siekamy je drobno. Dodajemy je do umytej i osuszonej miski. Posypujemy kakao i mieszamy.

8

UBIJAMY MASŁO Z DODATKAMI

W drugiej misce ubijamy masło mikserem, a potem stopniowo dodajemy cukierki, cały czas mieszając masę.

9

DODAJEMY BUDYŃ

Do ubitego masła dodajemy powoli budyń, cały czas wszystko miksując.

10

NAKŁADAMY KREM

Ściągamy papier do pieczenia z formy i wkładamy do niej jeden blat ciasta, a następnie łączymy w umytym kubku kawę z rumem i nasączamy połową ponczu blat. Na taką warstwę nakładamy dżem i rozsmarowujemy go, a potem przekładamy na niego krem i wyrównujemy. Całość nakrywamy drugim blatem z ciasta i nasączamy go ponczem. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

11

UBIJAMY ŚMIETANKĘ

Do umytej i wysuszonej miski wlewamy śmietankę i dodajemy oba cukry, a następnie ubijamy wszystko na sztywno. Gdy piana będzie sztywna, dodajemy śmietan-fix i dalej miksujemy, aż piana osiągnie idealną konsystencję.

12

SKŁADAMY CIASTO

Przekładamy śmietanę na wierzch ciasta i wyrównujemy ją. Czekoladę ścieramy na tarce wprost na ciasto, aby pokryła całą jego powierzchnię. Ciasto wkładamy do lodówki na 4 godziny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

9862,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1643,7 kcal

🥑

Tłuszcz

90,5 g

🌾

Węglowodany

175,8 g

🥬

Błonnik

0,9 g

💪

Białko

27,1 g

Podobne przepisy