lamotek.pl

Ciasto drożdżowe ze śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Poznaj sprawdzony przepis na pulchne ciasto drożdżowe z mnóstwem śliwek i cynamonowym cukrem!

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Poznaj sprawdzony przepis na pulchne ciasto drożdżowe z mnóstwem śliwek i cynamonowym cukrem!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 175 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
cynamon - 1 łyżeczka
drożdże świeże - 20 g
jajko - 2 szt.
masło - 90 g
mleko - 150 ml
sól - 1 szczypta
śliwka - 1 kg
mąka pszenna - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.UKŁADAMY ŚLIWKI NA CIEŚCIE:
Śliwki myjemy, kroimy na pół i pozbawiamy pestek. Ciasto przekładamy na natłuszczoną blachę, którą posypujemy odrobiną mąki. Ciasto rozprowadzamy na blasze palcami lub za pomocą skrobaczki do ciasta. Śliwki układamy na cieście jedna obok drugiej. Ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 10 minut.
2.PIECZEMY CIASTO:
Śliwki posypujemy 50 g cukru. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25-30 minut. Pozostały cukier mieszamy z cynamonem. Ciasto wyjmujemy, natychmiast posypujemy cukrem z cynamonem i studzimy. Ciasto możemy podawać z dodatkiem bitej śmietany.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UKŁADAMY ŚLIWKI NA CIEŚCIE

Śliwki myjemy, kroimy na pół i pozbawiamy pestek. Ciasto przekładamy na natłuszczoną blachę, którą posypujemy odrobiną mąki. Ciasto rozprowadzamy na blasze palcami lub za pomocą skrobaczki do ciasta. Śliwki układamy na cieście jedna obok drugiej. Ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 10 minut.

2

PIECZEMY CIASTO

Śliwki posypujemy 50 g cukru. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25-30 minut. Pozostały cukier mieszamy z cynamonem. Ciasto wyjmujemy, natychmiast posypujemy cukrem z cynamonem i studzimy. Ciasto możemy podawać z dodatkiem bitej śmietany.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2691,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

168,2 kcal

🥑

Tłuszcz

5,8 g

🌾

Węglowodany

25,9 g

🥬

Błonnik

3,3 g

💪

Białko

3,3 g

Podobne przepisy