lamotek.pl

Ciasto bałwan w tropikach • przepis • składniki • przygotowanie

Bałwan w tropikach? Brzmi zagadkowo! To puszysty, lekki biszkopt przełożony kremem cytrynowym, warstwą ciasta z makiem i brzoskwiniami. Wypróbuj koniecznie!

Ciasto bałwan w tropikach

Bałwan w tropikach? Brzmi zagadkowo! To puszysty, lekki biszkopt przełożony kremem cytrynowym, warstwą ciasta z makiem i brzoskwiniami. Wypróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka ziemniaczana - 40 g
cukier - 215 g
jajko - 8 szt.
mąka pszenna - 70 g
mak - 45 g
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
sok z cytryny - 1 łyżeczka
brzoskwinia w syropie - 5 szt.
cukier puder - 20 g
galaretka cytrynowa - 120 g
śmietana 36% - 500 ml
woda - 600 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BISZKOPT:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, a pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru co minutę. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników. Do jajek przesiewamy oba rodzaje mąki i delikatnie mieszamy składniki silikonową szpatułką. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 35 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i rzucamy nim o blat z wysokości 50 cm. Wstawiamy do uchylonego piekarnika, aby ostygło.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO MAKOWE:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodając po łyżce cukru co minutę. Ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści. Pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i ubijamy jeszcze minutę. Do masy dodajemy mak oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 170°C (termoobieg). Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
3.PRZYGOTOWUJEMY KREM CYTRYNOWY:
Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej cytrynowe galaretki. Studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem na puszysty krem, dodajemy wystudzoną, tężejącą galaretkę oraz pokrojone w kosteczkę brzoskwinie. Wszystko mieszamy.
4.ŁĄCZYMY WSZYSTKIE WARSTWY CIASTA:
Biszkopt przekrawamy w połowie. Na spód wykładamy pierwszy blat ciasta biszkoptowego, następnie połowę kremu cytrynowego, ciasto makowe, ponownie krem i pozostały blat ciasta biszkoptowego.
Ciasto bałwan w tropikach

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BISZKOPT

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, a pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru co minutę. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników. Do jajek przesiewamy oba rodzaje mąki i delikatnie mieszamy składniki silikonową szpatułką. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 35 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i rzucamy nim o blat z wysokości 50 cm. Wstawiamy do uchylonego piekarnika, aby ostygło.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO MAKOWE

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodając po łyżce cukru co minutę. Ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści. Pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i ubijamy jeszcze minutę. Do masy dodajemy mak oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 170°C (termoobieg). Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

3

PRZYGOTOWUJEMY KREM CYTRYNOWY

Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej cytrynowe galaretki. Studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem na puszysty krem, dodajemy wystudzoną, tężejącą galaretkę oraz pokrojone w kosteczkę brzoskwinie. Wszystko mieszamy.

4

ŁĄCZYMY WSZYSTKIE WARSTWY CIASTA

Biszkopt przekrawamy w połowie. Na spód wykładamy pierwszy blat ciasta biszkoptowego, następnie połowę kremu cytrynowego, ciasto makowe, ponownie krem i pozostały blat ciasta biszkoptowego.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5620 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

281,0 kcal

🥑

Tłuszcz

10,2 g

🌾

Węglowodany

42,6 g

🥬

Błonnik

7,0 g

💪

Białko

7,0 g

Podobne przepisy