lamotek.pl

Wegańskie pierożki dim sum z chlebowcem • przepis • składniki • przygotowanie

Chińskie pierożki przygotowane na parze kryją w sobie bogactwo azjatyckich smaków! Ich wegańską wersję z jackfruitem (owocem chlebowca) przygotujecie dzięki przepisowi Kingi.

Wegańskie pierożki dim sum z chlebowcem

Chińskie pierożki przygotowane na parze kryją w sobie bogactwo azjatyckich smaków! Ich wegańską wersję z jackfruitem (owocem chlebowca) przygotujecie dzięki przepisowi Kingi.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula dymka - 1 szt.
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
olej rzepakowy - 2 łyżki
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
sos teriyaki - 1 łyżeczka
sos sriracha - 1 łyżeczka
jackfruit - 400 g
imbir świeży - 5 g
sos sojowy - 2 łyżki
syrop klonowy - 1 łyżeczka
chili płatki - 1 szczypta
olej sezamowy - 1 łyżka
kolendra świeża - 11 g
ocet ryżowy - 1 łyżeczka
kurkuma mielona - 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana - 200 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
woda - 120 ml
mąka pszenna - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO:
Wodę podgrzewamy w rondelku (nie zagotowujemy) – powinna uzyskać temperaturę ok. 90°C.
2.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Owoc chlebowca odsączamy z zalewy i drobno siekamy. Dymkę pokrojoną w kostkę przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy posiekany owoc chlebowca. Mieszamy. Smażymy ok. 5 minut.
3.FORMUJEMY PIEROŻKI – 2 SPOSOBY:
Ciasto rozwałkowujemy cienko na blacie lub desce. Za pomocą wycinaków o średnicy 10 cm wykrawamy porcje ciasta. Na każdy okrągły placek ciasta wykładamy łyżeczką porcję farszu. Farsz zamykamy w cieście, formując sakiewkę. Sakiewki mogą mieć różne kształty: możemy formować ciasto tak, by uzyskać dowolną liczbę rogów, które następnie delikatnie ściskamy, domykając farsz wewnątrz. Ciasto nie musi całkowicie oblepiać wypełnienia, ponieważ pierożki będą parowane w jednej pozycji – farszem ku górze.
4.PARUJEMY PIEROŻKI:
Na patelni zagotowujemy wodę. Pierożki układamy na niewielkich, wyciętych wcześniej, kwadratowych arkuszach pergaminu lub papieru do pieczenia, następnie wkładamy je do piętrowego koszyka do parowania. Gdy woda na patelni się zagotuje, ustawiamy na niej koszyk z pierożkami. Pierożki parujemy ok. 4-5 minut.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
W niewielkiej miseczce łączymy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, syrop klonowy, płatki chili, drobno posiekaną kolendrę i imbir starty na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy.
6.PODAJEMY PIEROŻKI:
Uparowane pierożki podajemy z sosem i pałeczkami.
Wegańskie pierożki dim sum z chlebowcem

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO

Wodę podgrzewamy w rondelku (nie zagotowujemy) – powinna uzyskać temperaturę ok. 90°C.

2

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Owoc chlebowca odsączamy z zalewy i drobno siekamy. Dymkę pokrojoną w kostkę przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy posiekany owoc chlebowca. Mieszamy. Smażymy ok. 5 minut.

3

FORMUJEMY PIEROŻKI – 2 SPOSOBY

Ciasto rozwałkowujemy cienko na blacie lub desce. Za pomocą wycinaków o średnicy 10 cm wykrawamy porcje ciasta. Na każdy okrągły placek ciasta wykładamy łyżeczką porcję farszu. Farsz zamykamy w cieście, formując sakiewkę. Sakiewki mogą mieć różne kształty: możemy formować ciasto tak, by uzyskać dowolną liczbę rogów, które następnie delikatnie ściskamy, domykając farsz wewnątrz. Ciasto nie musi całkowicie oblepiać wypełnienia, ponieważ pierożki będą parowane w jednej pozycji – farszem ku górze.

4

PARUJEMY PIEROŻKI

Na patelni zagotowujemy wodę. Pierożki układamy na niewielkich, wyciętych wcześniej, kwadratowych arkuszach pergaminu lub papieru do pieczenia, następnie wkładamy je do piętrowego koszyka do parowania. Gdy woda na patelni się zagotuje, ustawiamy na niej koszyk z pierożkami. Pierożki parujemy ok. 4-5 minut.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS

W niewielkiej miseczce łączymy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, syrop klonowy, płatki chili, drobno posiekaną kolendrę i imbir starty na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy.

6

PODAJEMY PIEROŻKI

Uparowane pierożki podajemy z sosem i pałeczkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2003,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

500,8 kcal

🥑

Tłuszcz

12,1 g

🌾

Węglowodany

88,2 g

🥬

Błonnik

9 g

💪

Białko

9 g

Podobne przepisy