lamotek.pl

Yakisoba z krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie

Yakisoba z makaronem soba, czyli lekko odmienione danie w japońskim stylu. Wypróbuj ten pyszny pomysł na obiad ze świeżymi warzywami, krewetkami i aromatycznym sosem!

Yakisoba z krewetkami

Yakisoba z makaronem soba, czyli lekko odmienione danie w japońskim stylu. Wypróbuj ten pyszny pomysł na obiad ze świeżymi warzywami, krewetkami i aromatycznym sosem!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

sos sojowy - 4 łyżki
ocet ryżowy - 1 łyżka
sos ostrygowy - 2 łyżki
ketchup pikantny - 1 łyżka
miód - 2 łyżki
imbir świeży - 0,5 łyżeczki
papryczka chili czerwona - 1 szt.
makaron soba - 300 g
olej słonecznikowy - 3 łyżki
ząbek czosnku - 2 szt.
szalotka - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
marchew - 1 szt.
pak choi - 1 szt.
krewetki - 250 g
cebula dymka - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Imbir ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach. Papryczkę chili siekamy i dodajemy do imbiru. Następnie do miski dodajemy wszystkie sosy, ketchup i miód. Całość dokładnie mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Szalotkę kroimy w pióra, marchewkę w julienne, a paprykę w większe paski. Czosnek siekamy. Od kapusty pak choi odkrawamy końcówkę i rozdzielamy na liście. Szczypior dymki siekamy dość grubo i pod dużym skosem.
3.SMAŻYMY KREWETKI:
Na dnie woka mocno rozgrzewamy olej. Następnie wrzucamy szalotkę, delikatnie ją podsmażamy i dodajemy czosnek. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy krewetki. Smażymy je, aż zaczną być różowe.
4.SMAŻYMY MAKARON Z WARZYWAMI:
Do podsmażonych krewetek dodajemy kolejno marchewkę, paprykę i kapustę pak choi. Całość dokładnie mieszamy i smażymy tak, aby warzywa nadal pozostały chrupiące i jędrne. Następnie dodajemy ugotowany wcześniej makaron i sos. Całość mieszamy, aby wszystkie składniki pokryły się sosem.
Yakisoba z krewetkami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Imbir ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach. Papryczkę chili siekamy i dodajemy do imbiru. Następnie do miski dodajemy wszystkie sosy, ketchup i miód. Całość dokładnie mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Szalotkę kroimy w pióra, marchewkę w julienne, a paprykę w większe paski. Czosnek siekamy. Od kapusty pak choi odkrawamy końcówkę i rozdzielamy na liście. Szczypior dymki siekamy dość grubo i pod dużym skosem.

3

SMAŻYMY KREWETKI

Na dnie woka mocno rozgrzewamy olej. Następnie wrzucamy szalotkę, delikatnie ją podsmażamy i dodajemy czosnek. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy krewetki. Smażymy je, aż zaczną być różowe.

4

SMAŻYMY MAKARON Z WARZYWAMI

Do podsmażonych krewetek dodajemy kolejno marchewkę, paprykę i kapustę pak choi. Całość dokładnie mieszamy i smażymy tak, aby warzywa nadal pozostały chrupiące i jędrne. Następnie dodajemy ugotowany wcześniej makaron i sos. Całość mieszamy, aby wszystkie składniki pokryły się sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1586,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

528,8 kcal

🥑

Tłuszcz

10,6 g

🌾

Węglowodany

85,7 g

🥬

Błonnik

4,7 g

💪

Białko

23,7 g

Podobne przepisy