Babka mocno cytrynowa • przepis • składniki • przygotowanie
Kiedy zrobisz babkę mocno cytrynową, pamiętaj – jedz ją szybko, zanim inni zrobią to za Ciebie! To połączenie kwaśnego ze słodkim daje efekt, któremu nie sposób się oprzeć.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UCIERAMY MASŁO Z CUKREM
Masło przekładamy do miski robota kuchennego. Ucieramy, stopniowo dodając cukier. Gdy masło się napowietrzy, a cukier rozpuści, stopniowo dodajemy jajka. Ucieramy jeszcze chwilę, aż składniki się połączą.
ŚCIERAMY SKÓRKĘ Z CYTRYN
I WYCISKAMY Z NICH SOK: Ścieramy skórkę z cytryn na tarce o drobnych oczkach do miseczki. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryn za pomocą wyciskarki do cytrusów.
PIECZEMY BABKĘ CYTRYNOWĄ
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Sprawdzamy ciasto patyczkiem, nakłuwając je. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest upieczone – możemy wyjąć je z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY LUKIER
Cukier puder przesypujemy do miski. Dodajemy skórkę otartą z cytryny. Stopniowo dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, mieszając całość za pomocą łopatki silikonowej.
POLEWAMY BABKĘ LUKREM
Babkę wyciągamy z keksówki, przekładamy na deskę lub paterę i obficie smarujemy z wierzchu cytrynowym lukrem. Lukier rozprowadzamy za pomocą silikonowej łopatki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4363,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
363,6 kcal
Tłuszcz
15,8 g
Węglowodany
51,2 g
Błonnik
5,3 g
Białko
5,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krewetki z ananasem podawane na ciepło
Jesteś miłośnikiem krewetek? Wypróbuj połączenie z ananasem i zaserwuj je na ciepło. Pyszny, szybki i łatwy przepis!

Uszka z kapustą i grzybami
Uszka z kapustą i grzybami to wyśmienite danie, które zwykle podaje się wraz z wigilijnym barszczem. Delikatne, ręcznie lepione pierożki wypełnione aromatycznym farszem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Spróbuj przyrządzić je wraz z nami!

Minestrone z pesto z pomidorów
Minestrone to tradycyjna zupa warzywna inspirowana kuchnią Włoch. Przygotuj idealną na lato zupę z pesto z pomidorów, do tego doskonale pasuje chrupiąca bagietka.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sylwestrowy deser czekoladowy z owocami lasu
Dwuwarstwowe pucharki pełne delikatnego czekoladowego musu i konfitury to idealny deser na imprezę sylwestrową. Przygotujesz je, korzystając ze sprawdzonego przepisu Pawła!

Ciasto szpinakowe à la jajka sadzone
Idealne ciasto na wiosnę i nie tylko! Przygotuj je i zaskocz bliskich tym wyglądającym jak jajka sadzone na leśnym mchu smakołykiem.

Kakaowe tartaletki z malinami i bezą włoską
Kakaowe tartaletki pełne soczystych malin i ozdobione wyjątkową bezą włoską, która zachwyca nie tylko wyglądem, ale też smakiem. Skuś się na ten słodki deser bez pieczenia.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Truskawkowe eklerki
Deser z francuskiej cukierni w Twoim domu? Tak! Przygotuj eklerki z Pawłem Małeckim i jego gośćmi!

Słodko-słony bezowiec
Niepowtarzalne, bardzo pyszne połączenie słodkiego karmelu i soli. Wypróbuj je w swojej kuchni i zaskocz swoich gości!

Sernik piernikowy
Sernik czy piernik? Najlepiej… jedno i drugie! Pyszne ciasto łączące w sobie smaki obu wypieków zrobisz w kilka chwil!