lamotek.pl

Baba drożdżowa • przepis • składniki • przygotowanie

Tradycyjny wypiek, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Puszyste ciasto z gęstym lukrem zasmakuje każdemu.

Baba drożdżowa

Tradycyjny wypiek, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Puszyste ciasto z gęstym lukrem zasmakuje każdemu.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 7 szt.
cukier - 120 g
cukier wanilinowy - 2 paczki
drożdże świeże - 100 g
mleko - 180 ml
morele suszone - 50 g
mąka pszenna - 750 g
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
rodzynki - 50 g
sól - 1 szczypta
cukier puder - 150 g
sok z pomarańczy - 4 łyżki
skórka z pomarańczy, tarta - 0,5 łyżki
masło - 15 g

Instrukcje przygotowania

1.W PRZEPISIE NA:
babkę drożdżową zawsze pojawia się mąka pszenna zawierająca wysoką zawartość glutenu, który zapewnia wypiekom puszystość i sprężystość.
2.TRUDNO UZYSKAĆ PODOBNY:
efekt za pomocą innych mąk.
3.PRZY CZYM ISTOTNY:
okazuje się typ mąki pszennej, ponieważ nieco różnią się one właściwościami.
4.W WYPIEKU CIAST:
świetnie sprawdza się mąka tortowa cechująca się niskim stopniem przemiału.
5.POZWALA NA UZYSKANIE:
delikatnego, puszystego ciasta.
6.DOBRY WYBÓR TO:
również krupczatka o średnim stopniu przemiału.
7.ZAWIERA ONA NIECO:
wyższą zawartość białka od mąki tortowej, dlatego czyni ciasto elastyczniejszym.
8.JEŻELI ZALEŻY CI:
na uzyskaniu równowagi między delikatnością a sprężystością ciasta, może okazać się strzałem w dziesiątkę.
9.NIE ZAPOMNIJ O:
przesianiu mąki!
10.DZIĘKI TEMU CIASTO:
na babkę drożdżową zyska idealną konsystencję.
11.PRZESIEWANIE SŁUŻY NAPOWIETRZANIU:
oraz pozbyciu się ewentualnych grudek z proszku, co przełoży się na puszystość wypieku.
12.W PRZEPISIE NA:
babkę drożdżową Pawła Małeckiego znalazły się rodzynki.
13.RADZIMY CI JE:
wcześniej namoczyć, aby stały się należycie wilgotne i soczyste.
14.ALE TO NIE:
wszystko, co daje ich namoczenie – rodzynki przyczyniają się do utrzymania wilgotności wewnątrz wypieku.
15.PRZY CZYM ZDAJEMY:
sobie sprawę z tego, że wiele osób nie przepada za rodzynkami w ciastach.
16.JEŚLI I TY:
zaliczasz się do tej grupy, pomiń je.
17.CHOĆ NASZYM ZDANIEM:
warto się przełamać!
18.DAJEMY SŁOWO, ŻE:
babka drożdżowa z rodzynkami smakuje wyśmienicie.
19.MOŻESZ TEŻ POKUSIĆ:
się o wymianę rodzynek na żurawinę, która ma równie słodki smak.
20.INNA OPCJA TO:
zwiększenie ilości suszonych moreli, które z powodzeniem zastąpią rodzynki.
21.NASZA NAJLEPSZA BABKA:
drożdżowa swój smak zawdzięcza m.in.
22.DODATKOWI SKÓRKI Z:
pomarańczy i cytryny.
23.NIE ZAPOMNIJ O:
wcześniejszym dokładnym umyciu owoców oraz sparzeniu ich skórki – tak pozbędziesz się wszelkich zanieczyszczeń z ich powierzchni.
24.UWAŻAJ, ABY ŚCIERAĆ:
tylko zewnętrzną warstwę, a nie białą część pod nią, ponieważ bywa ona gorzka.
25.DO ŚCIERANIA NADAJĄ:
się różne narzędzia, w zależności od tego, jak drobną chcesz uzyskać skórkę.
26.W OTRZYMANIU MAŁYCH:
kawałków pomoże Ci tarka o drobnych oczkach.
27.JEŚLI WOLISZ WIĘKSZE:
fragmenty skórki, wybierz taką o większych oczkach – skorzystaj z tej opcji wtedy, gdy potrzebujesz kawałków do dekoracji babki.
28.MOŻESZ RÓWNIEŻ WYKORZYSTAĆ:
obieraczkę do warzyw, aby zdjąć cienką warstwę zewnętrznej skórki.
29.STARAJ SIĘ NIE:
dociskać zbyt mocno, żeby nie przebić się za głęboko.
Baba drożdżowa

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

W PRZEPISIE NA

babkę drożdżową zawsze pojawia się mąka pszenna zawierająca wysoką zawartość glutenu, który zapewnia wypiekom puszystość i sprężystość.

2

TRUDNO UZYSKAĆ PODOBNY

efekt za pomocą innych mąk.

3

PRZY CZYM ISTOTNY

okazuje się typ mąki pszennej, ponieważ nieco różnią się one właściwościami.

4

W WYPIEKU CIAST

świetnie sprawdza się mąka tortowa cechująca się niskim stopniem przemiału.

5

POZWALA NA UZYSKANIE

delikatnego, puszystego ciasta.

6

DOBRY WYBÓR TO

również krupczatka o średnim stopniu przemiału.

7

ZAWIERA ONA NIECO

wyższą zawartość białka od mąki tortowej, dlatego czyni ciasto elastyczniejszym.

8

JEŻELI ZALEŻY CI

na uzyskaniu równowagi między delikatnością a sprężystością ciasta, może okazać się strzałem w dziesiątkę.

9

NIE ZAPOMNIJ O

przesianiu mąki!

10

DZIĘKI TEMU CIASTO

na babkę drożdżową zyska idealną konsystencję.

11

PRZESIEWANIE SŁUŻY NAPOWIETRZANIU

oraz pozbyciu się ewentualnych grudek z proszku, co przełoży się na puszystość wypieku.

12

W PRZEPISIE NA

babkę drożdżową Pawła Małeckiego znalazły się rodzynki.

13

RADZIMY CI JE

wcześniej namoczyć, aby stały się należycie wilgotne i soczyste.

14

ALE TO NIE

wszystko, co daje ich namoczenie – rodzynki przyczyniają się do utrzymania wilgotności wewnątrz wypieku.

15

PRZY CZYM ZDAJEMY

sobie sprawę z tego, że wiele osób nie przepada za rodzynkami w ciastach.

16

JEŚLI I TY

zaliczasz się do tej grupy, pomiń je.

17

CHOĆ NASZYM ZDANIEM

warto się przełamać!

18

DAJEMY SŁOWO, ŻE

babka drożdżowa z rodzynkami smakuje wyśmienicie.

19

MOŻESZ TEŻ POKUSIĆ

się o wymianę rodzynek na żurawinę, która ma równie słodki smak.

20

INNA OPCJA TO

zwiększenie ilości suszonych moreli, które z powodzeniem zastąpią rodzynki.

21

NASZA NAJLEPSZA BABKA

drożdżowa swój smak zawdzięcza m.in.

22

DODATKOWI SKÓRKI Z

pomarańczy i cytryny.

23

NIE ZAPOMNIJ O

wcześniejszym dokładnym umyciu owoców oraz sparzeniu ich skórki – tak pozbędziesz się wszelkich zanieczyszczeń z ich powierzchni.

24

UWAŻAJ, ABY ŚCIERAĆ

tylko zewnętrzną warstwę, a nie białą część pod nią, ponieważ bywa ona gorzka.

25

DO ŚCIERANIA NADAJĄ

się różne narzędzia, w zależności od tego, jak drobną chcesz uzyskać skórkę.

26

W OTRZYMANIU MAŁYCH

kawałków pomoże Ci tarka o drobnych oczkach.

27

JEŚLI WOLISZ WIĘKSZE

fragmenty skórki, wybierz taką o większych oczkach – skorzystaj z tej opcji wtedy, gdy potrzebujesz kawałków do dekoracji babki.

28

MOŻESZ RÓWNIEŻ WYKORZYSTAĆ

obieraczkę do warzyw, aby zdjąć cienką warstwę zewnętrznej skórki.

29

STARAJ SIĘ NIE

dociskać zbyt mocno, żeby nie przebić się za głęboko.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6979,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

581,6 kcal

🥑

Tłuszcz

24 g

🌾

Węglowodany

78,8 g

🥬

Błonnik

13,7 g

💪

Białko

13,7 g

Podobne przepisy