4-warstwowa zapiekanka à la quesadilla • przepis • składniki • przygotowanie
Tortille są dobre w każdej postaci, a w formie zapiekanki są wprost rewelacyjne! Poczęstuj swoich bliskich warstwową zapiekanką z idealnym farszem. Na pewno będzie im smakowała!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY PIECZARKI
Pieczarki kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Pieczarki przekładamy na patelnię i pozostawiamy na 3 minuty. Po tym czasie delikatnie je mieszamy.
DODAJEMY SKŁADNIKI DO PIECZAREK
Cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek dodajemy do pieczarek. Dodajemy szpinak i smażymy całość do momentu, aż liście zmniejszą swoją objętość.
SKŁADAMY ZAPIEKANKĘ
Dno formy do ciasta przesmarowujemy oliwą. Układamy na nim jeden placek tortilli. Na placek nakładamy ⅓ farszu. Całość posypujemy ⅓ startej mozzarelli i przykrywamy kolejnym plackiem tortilli. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy. Na ostatni placek nakładamy ostatnią część mozzarelli i posypujemy wierzch startym cheddarem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1619,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
404,8 kcal
Tłuszcz
16 g
Węglowodany
45,5 g
Błonnik
21,9 g
Białko
21,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cukiniowe pizze
Oryginalna przekąska z grilla: plastry cukinii przyozdobione pieczarkami, pomidorem, salami i roztopionym serem.

Słodki bufet Pawła Małeckiego
Nowy Rok i nowe pomysły na oczarowanie swoich gości. Tym razem niezwykły, słodki bufet i chrusty o nietypowym kształcie.

Warzywa z hummusem i salsą pomidorową
Pieczone warzywa sezonowe, do tego aromatyczny, domowy humus i salsa pomidorowa. Talerz pełen warzyw o doskonałym smaku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone
Kremowe risotto z mięsem indyka, orzeźwiającą cytryną i serkiem mascarpone według pomysłu Okrasy!

Sylwestrowe trufle kokosowe
Domowe trufle kokosowe obtoczone w podpieczonych wiórkach będą doskonale smakować i świetnie prezentować się na sylwestrowym stole. Wykorzystaj przepis Pawła i przygotuj je dla gości!

Sylwestrowy deser czekoladowy z owocami lasu
Dwuwarstwowe pucharki pełne delikatnego czekoladowego musu i konfitury to idealny deser na imprezę sylwestrową. Przygotujesz je, korzystając ze sprawdzonego przepisu Pawła!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kleik ryżowy z jabłkiem
Deser przygotowywany na wiele sposobów przez babcie i mamy – kleik ryżowy z cynamonem i tartym jabłkiem!

Tofurnik z borówkami
Ten wegański kuzyn sernika zachwyci Cię delikatnym smakiem i puszystą konsystencją! Sięgnij po borówki i płatki owsiane, by przygotować tofurnik z przepisu Kingi!

Cynamonki z białą czekoladą i pistacjami
Masz ochotę na przepyszną i chrupiącą przekąskę? Sprawdź przepis na wyśmienite cynamonki. Zobacz, jakie to proste, i delektuj się ich doskonałym smakiem wzbogaconym białą czekoladą i pistacjową nutą.