4 sposoby na frytki i dipy • przepis • składniki • przygotowanie
Przepis na frytki, w którym nie znajdziesz ziemniaków? Zobacz, jaki jest sposób DG!

Czas przygotowania
45 min
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA
Bataty, dynię oraz buraka obieramy i wraz z cukinią kroimy w słupki. Umieszczamy w miskach i obtaczamy w przyprawach. Bataty mieszamy z odrobiną oleju, solą, pieprzem i świeżym, drobno posiekanym tymiankiem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Cukinię mieszamy z oliwą, przyprawą curry, mieloną ostrą papryką, solą i pieprzem i również przekładamy na blachę. Buraka łączymy z octem balsamicznym, cynamonem, miodem, odrobiną curry, solą i pieprzem. Umieszczamy na blaszce. Dynię obtaczamy w ostrej papryce, soli i pieprzu. Dokładamy do reszty warzyw na blaszce. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY DIPY
Dymkę, szczypiorek, czosnek siekamy bardzo drobno. Umieszczamy w misce, dodajemy serek śmietankowy i jogurt. Doprawiamy drobno posiekanym tymiankiem, solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1284,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
321,1 kcal
Tłuszcz
13,7 g
Węglowodany
44,8 g
Błonnik
8,2 g
Białko
8,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pikantny kebab z sosem jogurtowym
Pikantne mięso, wyrazisty sos i chrupiąca kapusta w pszennej tortilli – oryginalny, a zarazem prosty przepis na kebab.

Wegański tatar
W pełni roślinna odsłona tej klasycznie mięsnej przystawki poleca się wszystkim, którzy nie boją się kulinarnych eksperymentów! Sprawdź, jak przygotować wegański tatar, wykorzystując przepis Kingi!

Kurczak po marokańsku
Przekonaj się, że nawet bez tradycyjnego tadżinu można przygotować prawdziwego kurczaka po marokańsku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Przekąski na imprezę
Jeśli szykujesz imprezę, koniecznie wypróbuj 3 rodzaje przekąsek DG!

Zupa koperkowa z klopsikami drobiowymi
Lekka zupa koperkowa ze smaczną wkładką – klopsikami z mięsa drobiowego – zasmakuje całej rodzinie. Niech Twoja kuchnia wypełni się zapachami lata!

Zupa solferino
Zupa Solferino, znana także jako pomidorówka w stylu włoskim, to wykwintne danie, które zachwyca bogactwem smaków i aromatów. Zupa ta charakteryzuje się intensywnym, świeżym smakiem pomidorów, wzbogaconym o aromatyczne zioła i inne ciekawe dodatki. Tradycyjnie podawana z groszkiem ptysiowym lub grzankami, zupa Solferino jest idealnym wyborem na lekki, ale sycący posiłek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kremowa jajecznica z pomidorami
Jeśli należysz do miłośników bardzo delikatnej jajecznicy, ten przepis trafi na listę Twoich ulubionych! Kremowa jajecznica z pomidorami poleca się na śniadanie.

Placek z cukinii — scarpaccia
Scarpaccia to toskański przysmak z cukinii, który łączy w sobie chrupiącą konsystencję i delikatny, lekko słodkawy smak tego warzywa. Można ją podawać zarówno jako przekąskę, jak i dodatek do dań głównych, a jej przygotowanie jest bajecznie proste Jeśli lubisz cukinię w nieoczywistym wydaniu, scarpaccia na wytrawnie z pewnością przypadnie Ci do gustu!

Sałatka szopska
Sałatka szopska to potrawa pochodząca z kuchni bułgarskiej, wymyślona na potrzeby turystyki, która zachwyca swoim prostym, wyrazistym smakiem oraz kolorowym wyglądem. Świeży pomidor, podpieczona papryka, zielony ogórek, czerwona cebula i słony ser tworzą kompozycję, która świetnie sprawdzi się zarówno jako lekka przekąska, jak i letni obiad. Odkryj wraz z nami jak zrobić tę pyszną sałatkę!