lamotek.pl

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem • przepis • składniki • przygotowanie

Niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu zapiekanka! To idealne danie na chłodne popołudnie dla całej rodziny, które zrobisz niemal bez brudzenia naczyń.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem

Niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu zapiekanka! To idealne danie na chłodne popołudnie dla całej rodziny, które zrobisz niemal bez brudzenia naczyń.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło - 3 łyżki
mąka pszenna - 3 łyżki
mleko 3,2% - 750 ml
ser gouda - 150 g
sól - 0,25 łyżeczki
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
ziemniaki gotowane z papryką - 430 g
kiełbasa śląska - 400 g
parmezan tarty - 40 g
papryka mielona słodka - 0,25 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SEROWY BESZAMEL:
W rondelku roztapiamy masło i dodajemy do niego mąkę. Całość podsmażamy, aż mąka delikatnie się zarumieni. Do zasmażki, cały czas mieszając, stopniowo wlewamy mleko. Sos podgrzewamy, nie przestając mieszać, aż stanie się dość gęsty. Ser ścieramy i dodajemy po trochu do sosu, mieszając, aż się rozpuści. Na koniec całość doprawiamy solą i pieprzem.
2.PIECZEMY ZAPIEKANKĘ:
Ziemniaczki kroimy w ćwiartki, a kiełbasy w plasterki o grubości ok. 1 cm. Tak przygotowane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy i zalewamy sosem serowym. Gotową zapiekankę oprószamy tartym parmezanem oraz słodką papryką i pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SEROWY BESZAMEL

W rondelku roztapiamy masło i dodajemy do niego mąkę. Całość podsmażamy, aż mąka delikatnie się zarumieni. Do zasmażki, cały czas mieszając, stopniowo wlewamy mleko. Sos podgrzewamy, nie przestając mieszać, aż stanie się dość gęsty. Ser ścieramy i dodajemy po trochu do sosu, mieszając, aż się rozpuści. Na koniec całość doprawiamy solą i pieprzem.

2

PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Ziemniaczki kroimy w ćwiartki, a kiełbasy w plasterki o grubości ok. 1 cm. Tak przygotowane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy i zalewamy sosem serowym. Gotową zapiekankę oprószamy tartym parmezanem oraz słodką papryką i pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3117,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

779,3 kcal

🥑

Tłuszcz

57,3 g

🌾

Węglowodany

37 g

🥬

Błonnik

0,1 g

💪

Białko

33,5 g

Podobne przepisy