lamotek.pl

Wytrawna konfitura z pomidorów z imbirem i limonką • przepis • składniki • przygotowanie

Pomidory, imbir i limonka? To zaskakujące połączenie tworzy pyszną wytrawną konfiturę! Wypróbuj przepis Karola i zaskocz wszystkich tym nietypowym smakiem!

Wytrawna konfitura z pomidorów z imbirem i limonką

Pomidory, imbir i limonka? To zaskakujące połączenie tworzy pyszną wytrawną konfiturę! Wypróbuj przepis Karola i zaskocz wszystkich tym nietypowym smakiem!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 2 szt.
cukier - 100 g
kardamon - 6 szt.
ocet jabłkowy - 100 ml
pomidor malinowy - 400 g
limonka - 0,5 szt.
sok z limonki - 20 ml
imbir świeży - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KARMELIZUJEMY CUKIER:
Cukier przesypujemy na dno rozgrzanej patelni i karmelizujemy, nie mieszając, aż rozpuści się i zmieni kolor na jasnozłoty. By rozprowadzić karmel po całej powierzchni patelni, ruszamy nią – nie używamy drewnianych szpatułek, nie dotykamy karmelu.
2.GOTUJEMY KONFITURĘ:
Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Chwilę prażymy. Dodajemy imbir starty na tarce o drobnych oczkach, skórkę otartą z limonki i kardamon. Mieszamy. Dodajemy pomidory pokrojone w drobną kostkę. Mieszamy. Całość zalewamy octem. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż płyn odparuje, a konfitura lekko zgęstnieje.
3.PRZEKŁADAMY KONFITURĘ DO SŁOICZKA:
Gotową konfiturę przekładamy do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoiczka. Słoiczek mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na materiałową ściereczkę.
Wytrawna konfitura z pomidorów z imbirem i limonką

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KARMELIZUJEMY CUKIER

Cukier przesypujemy na dno rozgrzanej patelni i karmelizujemy, nie mieszając, aż rozpuści się i zmieni kolor na jasnozłoty. By rozprowadzić karmel po całej powierzchni patelni, ruszamy nią – nie używamy drewnianych szpatułek, nie dotykamy karmelu.

2

GOTUJEMY KONFITURĘ

Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Chwilę prażymy. Dodajemy imbir starty na tarce o drobnych oczkach, skórkę otartą z limonki i kardamon. Mieszamy. Dodajemy pomidory pokrojone w drobną kostkę. Mieszamy. Całość zalewamy octem. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż płyn odparuje, a konfitura lekko zgęstnieje.

3

PRZEKŁADAMY KONFITURĘ DO SŁOICZKA

Gotową konfiturę przekładamy do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoiczka. Słoiczek mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na materiałową ściereczkę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

627,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

125,4 kcal

🥑

Tłuszcz

0,3 g

🌾

Węglowodany

30,3 g

🥬

Błonnik

2,2 g

💪

Białko

1,5 g

Podobne przepisy

Wytrawna konfitura z pomidorów z imbirem i limonką - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl