lamotek.pl

Wrap z placuszkami z komosy ryżowej • przepis • składniki • przygotowanie

Domowy wrap z pyszną sałatką z kiszonych buraków i placuszkami z komosy ryżowej to świetny pomysł na sycący obiad.

Wrap z placuszkami z komosy ryżowej

Domowy wrap z pyszną sałatką z kiszonych buraków i placuszkami z komosy ryżowej to świetny pomysł na sycący obiad.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
średni

Składniki

komosa ryżowa (quinoa) - 35 g
cukinia - 50 g
jajko - 1 szt.
parmezan tarty - 1 łyżka
bułka tarta - 1 łyżka
szczypiorek - 2 łyżki
ząbek czosnku - 1 szt.
sok z cytryny - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
tortilla razowa - 1 szt.
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
buraki kiszone - 100 g
cebula czerwona - 0,5 szt.
serek grani - 15 g
rukola - 1 garść

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na sitko i oprószamy solą. Odstawiamy ją, aby odciekła z nadmiaru wody. Czosnek i szczypiorek bardzo drobno siekamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PLACUSZKI:
W misce mieszamy ugotowaną komosę, czosnek, szczypiorek, jajko, bułkę tartą, parmezan i sok z cytryny. Cukinię mocno odciskamy z wody i również przekładamy do miski. Całość doprawiamy solą i pieprzem i ponownie mieszamy.
3.FORMUJEMY I SMAŻYMY PLACUSZKI:
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczamy je i układamy na talerzu, po czym umieszczamy w lodówce, aby schłodziły się przez minimum 30 minut. Placuszki smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.
4.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z KISZONYCH BURAKÓW:
Cebulę kroimy w piórka i zalewamy zimną wodą, aby straciła trochę na ostrości. Buraki bardzo drobno kroimy. Cebulę odcedzamy z wody i dokładnie mieszamy w misce z burakami i rukolą.
5.PODAJEMY WRAPY:
Na suchej patelni krótko podgrzewamy tortillę. Następnie przekładamy ją na talerz, wykładamy na nią sałatkę z buraków, placuszki z komosy i serek grani. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i zawijamy.
Wrap z placuszkami z komosy ryżowej

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na sitko i oprószamy solą. Odstawiamy ją, aby odciekła z nadmiaru wody. Czosnek i szczypiorek bardzo drobno siekamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PLACUSZKI

W misce mieszamy ugotowaną komosę, czosnek, szczypiorek, jajko, bułkę tartą, parmezan i sok z cytryny. Cukinię mocno odciskamy z wody i również przekładamy do miski. Całość doprawiamy solą i pieprzem i ponownie mieszamy.

3

FORMUJEMY I SMAŻYMY PLACUSZKI

Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczamy je i układamy na talerzu, po czym umieszczamy w lodówce, aby schłodziły się przez minimum 30 minut. Placuszki smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.

4

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z KISZONYCH BURAKÓW

Cebulę kroimy w piórka i zalewamy zimną wodą, aby straciła trochę na ostrości. Buraki bardzo drobno kroimy. Cebulę odcedzamy z wody i dokładnie mieszamy w misce z burakami i rukolą.

5

PODAJEMY WRAPY

Na suchej patelni krótko podgrzewamy tortillę. Następnie przekładamy ją na talerz, wykładamy na nią sałatkę z buraków, placuszki z komosy i serek grani. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i zawijamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

583,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

583,8 kcal

🥑

Tłuszcz

20,5 g

🌾

Węglowodany

72,9 g

🥬

Błonnik

23,2 g

💪

Białko

23,2 g

Podobne przepisy