lamotek.pl

Wegański pasztet z pieczarek • przepis • składniki • przygotowanie

Świetna alternatywa dla klasycznego pasztetu, czyli wegański pasztet z nasion słonecznika zasmakuje każdemu przy wielkanocnym stole. Odkryj ten smak na święta, by wracać do niego na co dzień!

Wegański pasztet z pieczarek

Świetna alternatywa dla klasycznego pasztetu, czyli wegański pasztet z nasion słonecznika zasmakuje każdemu przy wielkanocnym stole. Odkryj ten smak na święta, by wracać do niego na co dzień!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 14
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieczarki brązowe - 300 g
ząbek czosnku - 2 szt.
koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
nasiona słonecznika - 180 g
ocet balsamiczny - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
sos sojowy - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
śliwka suszona - 4 szt.
szalotka - 4 szt.
tymianek świeży - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY SKŁADNIKI PASZTETU:
Szalotkę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki przesmażamy na oliwie lekko rozgrzanej w garnku. Gdy szalotka się zeszkli, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i tymianek. Całość oprószamy solą i pieprzem. Smażymy, aż pieczarki nabiorą koloru. Gdy przyrumienią się z jednej strony, przewracamy je na drugą.
2.MIELEMY SKŁADNIKI PASZTETU:
Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką, wędzoną paprykę, śliwki pokrojone w kostkę i ocet balsamiczny. Całość mielemy na masę przypominającą pasztet.
3.PRZEKŁADAMY PASZTET DO SŁOICZKA:
Pasztet przekładamy do zamykanego słoiczka i odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce ok. 3-4 dni.
Wegański pasztet z pieczarek

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 14

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY SKŁADNIKI PASZTETU

Szalotkę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki przesmażamy na oliwie lekko rozgrzanej w garnku. Gdy szalotka się zeszkli, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i tymianek. Całość oprószamy solą i pieprzem. Smażymy, aż pieczarki nabiorą koloru. Gdy przyrumienią się z jednej strony, przewracamy je na drugą.

2

MIELEMY SKŁADNIKI PASZTETU

Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką, wędzoną paprykę, śliwki pokrojone w kostkę i ocet balsamiczny. Całość mielemy na masę przypominającą pasztet.

3

PRZEKŁADAMY PASZTET DO SŁOICZKA

Pasztet przekładamy do zamykanego słoiczka i odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce ok. 3-4 dni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1425,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

101,8 kcal

🥑

Tłuszcz

7,2 g

🌾

Węglowodany

7,3 g

🥬

Błonnik

2,3 g

💪

Białko

3,8 g

Podobne przepisy

Wegański pasztet z pieczarek - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl