lamotek.pl

Wegańska fasolka po bretońsku • przepis • składniki • przygotowanie

Wegańska odsłona dobrze znanego dania! Przygotuj pyszną fasolkę po bretońsku, doprawioną aromatycznymi przyprawami. Świetna alternatywa wobec klasyki!

Wegańska fasolka po bretońsku

Wegańska odsłona dobrze znanego dania! Przygotuj pyszną fasolkę po bretońsku, doprawioną aromatycznymi przyprawami. Świetna alternatywa wobec klasyki!

Czas przygotowania
790 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
fasola biała - 150 g
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
liść laurowy - 2 szt.
majeranek - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 3 łyżki
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
pomidory krojone z puszki - 400 g
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
sos sojowy - 1 łyżka
sól - 0,5 łyżeczki
pomidor suszony - 5 szt.
śliwka suszona - 5 szt.
woda - 900 ml
ziele angielskie - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.MIKSUJEMY SKŁADNIKI:
Do misy urządzenia wkładamy pokrojoną w kostkę cebulę, ząbki czosnku, suszone pomidory i śliwki. Miksujemy przez 5 sekund na obrotach ustawionych na 7. Szpatułką zgarniamy składniki z boków misy. Dodajemy oliwę. Wybieramy funkcję przypiekania i ustawiamy czas – do 3 minut, obroty – 1, temperaturę – 110°C.
2.SMAŻYMY SKŁADNIKI:
Do powstałej pasty dodajemy ziele angielskie, słodką wędzoną paprykę, liście laurowe oraz sos sojowy. Smażymy, ustawiając czas – 2 minuty, obroty – 1, temperaturę – 120°C.
3.GOTUJEMY FASOLĘ:
Dodajemy wodę oraz odsączoną fasolę. Całość gotujemy przez 50 minut. Ustawiamy obroty – 1, temperaturę – 100°C.
4.DOPRAWIAMY DANIE:
Do składników dodajemy pomidory w puszce, koncentrat, majeranek, sól i pieprz. Całość gotujemy jeszcze 20 minut lub do momentu, w którym fasola będzie miękka. Ustawiamy obroty – 1, temperaturę – 110°C.
Wegańska fasolka po bretońsku

Czas przygotowania

790 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIKSUJEMY SKŁADNIKI

Do misy urządzenia wkładamy pokrojoną w kostkę cebulę, ząbki czosnku, suszone pomidory i śliwki. Miksujemy przez 5 sekund na obrotach ustawionych na 7. Szpatułką zgarniamy składniki z boków misy. Dodajemy oliwę. Wybieramy funkcję przypiekania i ustawiamy czas – do 3 minut, obroty – 1, temperaturę – 110°C.

2

SMAŻYMY SKŁADNIKI

Do powstałej pasty dodajemy ziele angielskie, słodką wędzoną paprykę, liście laurowe oraz sos sojowy. Smażymy, ustawiając czas – 2 minuty, obroty – 1, temperaturę – 120°C.

3

GOTUJEMY FASOLĘ

Dodajemy wodę oraz odsączoną fasolę. Całość gotujemy przez 50 minut. Ustawiamy obroty – 1, temperaturę – 100°C.

4

DOPRAWIAMY DANIE

Do składników dodajemy pomidory w puszce, koncentrat, majeranek, sól i pieprz. Całość gotujemy jeszcze 20 minut lub do momentu, w którym fasola będzie miękka. Ustawiamy obroty – 1, temperaturę – 110°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

771,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

192,8 kcal

🥑

Tłuszcz

5,7 g

🌾

Węglowodany

32,7 g

🥬

Błonnik

6,4 g

💪

Białko

6,4 g

Wegańska fasolka po bretońsku - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl